Slika je simbolična.
V Sloveniji v zadnjem času v lekarnah primanjkuje nekaterih zdravil za otroke z vsebnostjo paracetamola, ki deluje proti bolečinam in znižuje vročino, med njimi zdravil calpol in daleron.

V Lekarni Ljubljana so STA pojasnili, da so v večini njihovih enot zdravila za zniževanje vročine in lajšanje bolečin za otroke za zdaj na voljo, se pa s pomanjkanjem na trgu srečujejo pri posameznih zdravilih s paracetamolom, a so na voljo druga zdravila s podobno sestavo, ki so po učinku enakovredna.

Kot poudarjajo, zdravila calpol (obeh jakosti zdravila) na slovenskem trgu primanjkuje od marca: »Glede na posredovane informacije s strani dobavitelja se predvideva, da bo ponovno na voljo konec junija ali v začetku julija

Nekaj težav je tudi z dobavljivostjo zdravila daleron za otroke, kjer pa so novo pošiljko v Lekarni Ljubljana prejeli v sredo, zato je zdravilo uporabnikom danes na voljo.

V tovarni zdravil Krka, ki je dobavitelj omenjenega zdravila, so za STA potrdili, da je nova količina zdravil danes že na voljo pri veledrogeristih in v lekarnah. Kot so pojasnili, je zaradi pomanjkanja zdravila daleron za otroke prišlo zaradi povečanega povpraševanja.

Zdravnik lahko predpiše podobno zdravilo

V Lekarni Ljubljana ob tem še vedno ni na voljo antibiotikov ospamox, ki bo predvidoma na voljo v sredini prihodnjega tedna, in hiconcil, ki bo predvidoma na voljo v juliju, a večjih težav zaradi trenutnega pomanjkanja v lekarnah ne pričakujejo.

V letošnjem letu sicer opažajo bistveno večje povpraševanje po zdravilih za lajšanje težav ob virozah v primerjavi z lanskim letom - povpraševanje je na ravni obdobja pred začetkom epidemije covida-19.

V kolikor bi prišlo do daljšega pomanjkanja kakšnega zdravila na recept, lahko zdravnik predpiše drugo primerno zdravilo iz nabora zdravil, ki so na voljo v lekarnah.

Kot analgetik je na primer na voljo zdravilo z ibuprofenom v obliki sirupa. Druga možnost je aplikacija svečk, ki vsebujejo paracetamol, in so prav tako primerna oblika za uporabo pri majhnih otrocih, so še pojasnili v Lekarni Ljubljana.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mestjanar (nepreverjen)

Ni čudno, ko pa se gremo državno farmacijo preko 2 pooblaščenih koncesionarjev. Ta monopol ni bil presežen v parlamentu, ko se je nazadnje sprejemala nova zakonodaja na prav to tematiko. No, tu je dokaz! Kvazi pomanjkanje, po vsej verjetnosti pa sledi posledično dvig cen na omenjene proizvode - generike! Še nekaj. SLO ni LJ. A je izven LJ enak problem? Prispevek STA govori o beli LJ, ostali prebivalci pa smo 'nebodigatreba', ali kako? Ali je pri nas v MB tudi pomanjkanje, kjer je oskrbovalec lekarn Marifarm? Hvala za odgovor v kakšnem od naslednjih raziskovalnih prispevkov vašega portala.

Mestjanar (nepreverjen)

No, ne bom čakal, sem se vmes že pozanimal. Baje je pomanjkanje povsod po SLO. Menda, da je SLO takšna mala "vuko....", da nas tuji dobavitelji raje spregledajo. Govorim o tujih ( npr. Calpol - Johnson & Johnson in Glaxo ...), ostalo je po večini iz Krke in Leka, kjer problemov z dobavljivostjo ne bi smelo biti. Skratka, da ne iščete izgovorov, stopite do dunajskega UKC-ja in se tam abonirajte še za ta 2 mio duš pri nas. No problem.

Starejše novice