Slika je simbolična. FOTO: Bobo
Z današnjim dnem začenjajo teči roki za izvedbo volilih opravil pred lokalnimi volitvami, ki bodo 20. novembra.

Prihajajo lokalne volitve, na katerih bodo volivke in volivci izbirali nova vodstva v kar 212 občinah.

Zbiranje podpisov za kandidate lokalnih volitev

Kandidate in liste kandidatov za občinski svet določijo politične stranke v občini in volivci v volilni enoti. Medtem ko politične stranke kandidate in kandidatne liste določijo v skladu s svojimi pravili na tajnem glasovanju, morajo nestrankarski kandidati in kandidatne liste za nastop na volitvah zbrati zadostno število podpisov volivk in volivcev.

Kandidata za člana občinskega sveta oziroma listo kandidatov mora s podpisi podpreti najmanj odstotek volivcev v volilni enoti na dan razpisa volitev, vendar ne manj kot 30 in ne več kot 1000.

Za vložitev kandidature za župana pa se zahtevajo podpisi najmanj dveh odstotkov volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2500.

Rok se izteče 20. oktobra

Ministrstvo za notranje zadeve bo tako danes na svoji spletni strani objavilo število volilnih upravičencev v posamezni občini oziroma volilni enoti.

Občinske volilne komisije pa morajo nato javno objaviti potrebno število podpisov volivcev za vložitev kandidature za župana in za kandidaturo oziroma listo kandidatov za člane občinskega sveta v posamezni volilni enoti.

Zadnji dan, ko bodo lahko volivci pri pristojnem upravnem organu do zaključka delovnega časa še lahko oddali svoj podpis, je 20. oktober.

Ob 19. uri tega dne pa se bo iztekel tudi čas za vložitev kandidature oziroma liste kandidatov za člane občinskega sveta ter kandidature za župane.

Hkrati se isti dan isteče tudi rok, ko je treba pri posebnih občinskih volilnih komisijah vložiti kandidature za volitve članov občinskih svetov, predstavnikov italijanske in madžarske narodne skupnosti ter romske skupnosti.

Enomesečna predvolilna kampanja

Z 20. oktobrom, ko se izteče rok za podpise in vložitev kandidature, se nato začenja tudi uradna enomesečna predvolilna kampanja, ki se mora končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja, to je v petek, 18. novembra, ob polnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Splošno glasovanje na lokalnih volitvah bo v nedeljo, 20. novembra, ob županih in članih občinskih svetov se bo odločalo tudi o članih svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

V tistih občinah, kjer noben županski kandidat ne bo dobil večine glasov, se bodo morali na volišča odpraviti še enkrat in v drugem krogu, 4. decembra, odločati med kandidatoma, ki bosta v prvem krogu najuspešnejša.

Starejše novice