Danes tretjič obeležujemo svetovni dan kolesarjenja, ki so ga Združeni narodi razglasili 12. aprila 2018, z namenom spodbujanja trajnostne oblike prevoza in spodbujanja držav ter lokalnih skupnosti.

Združeni narodi kolesarjenje izpostavljajo kot pomemben dejavnik za krepitev zdravja ter dobrega počutja. Agencija za varnost prometa okviru resolucije nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013-2022 kolesarjem posveča dodatno pozornost v preventivi, saj spadajo med ranljivejše skupine udeležencev v prometu.

V Sloveniji število kolesarjev v zadnjih letih narašča, s tem pa tudi tveganje za njihovo ogroženost, saj jih vozniki motornih in enoslednih motornih vozil velikokrat spregledajo ter tako dodatno povečajo možnost za nastanek prometne nesreče s hudimi poškodbami, opozarjajo na agenciji.

Ker je v poletnih mesecih na cestah več kolesarjev, na agenciji voznike pozivajo k dodatni pazljivosti in pozornemu spremljanju dogajanja v prometu.

Najpogostejši vzrok prometnih nesreč, ki so jih letos povzročili kolesarji, je neprilagojena hitrost. Ta je bila kar v 42 odstotkih primerov razlog prometne nesreče.

Pri nesrečah s hudimi poškodbami ali smrtjo je delež še višji, saj je neprilagojena hitrost vzrok za kar 57 odstotkov takšnih nesreč, opominjajo na agenciji. To po njihovih pojasnilih pomeni, da kolesarji v teh primerih vožnje niso prilagodili svojim sposobnostim, razmeram v prometu, vremenu ali cestišču.

V prvem četrtletju letošnjega leta so med kršitvami, ki so jih zagrešili kolesarji, izstopale neuporaba luči, napačna smer vožnja, uporaba mobilnega telefona ter vožnja pod vplivom alkohola, so še zapisali na agenciji.

Komentarji (1)

Legionar (ni preverjeno)

Kdaj bo dan kulture kolesarjev ? To kar se dogaja sedaj je katastrofa . Vozijo se povsod in nihče jih ne nadzira .

Starejše novice