Na seznamu sto najbolje plačanih policistov, glede na plačo, ki so jo prejeli za december, najdemo tudi policista, zaposlenega na Policijski upravi Maribor.

V luči napovedane stavke s strani Sindikata policistov Slovenije (SPS), do katere naj bi prišlo 3. februarja, zaradi neizpolnjevanja vladnih zavez iz leta 2018 podpisanega stavkovnega sporazuma, so se na portalu 24ur dokopali do zanimivih podatkov.

Tako so objavili seznam sto najbolje plačanih policistov v decembru 2019, kjer najdemo tudi enega policista, ki opravlja svoje delovne naloge na območju Podravja.

Šefice policije ni na vrhu

Med sto najbolje plačanimi policisti v minulem decembru jih je kar 21 prejelo plačo višjo od 5.000 evrov, rekorder je kriminalistični forenzik na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju, ki je za svoje delo v decembru prejel vrtoglavih 5.818 evrov. Treba je sicer poudariti, da gre za bruto zneske, ki vključujejo tudi nadure in dodatke, sta pa izključeni nadomestili za prevoz in prehrano. V policiji so najpogostejši dodatki, glede na naravo dela, dodatek za pripravljenost, dodatek za nočno delo in dodatek za praznike in nedelje. 

Nekoliko presenetljivo je prva dama policije, generalna direktorica Tatjana Bobnar šele četrta po decembrski plači z dobrimi pet tisočaki in pol bruto plače.

Med rekorderji eden iz Policijske uprave Maribor

Na seznamu sto najbolje plačanih policistov v decembru pa najdemo tudi policista, ki je zaposlen na mariborski policijski upravi.

Po podatkih, ki so jih izbrskali pri 24ur, se je na 65. mestu znašel vodja službe direktorja na PU Maribor s 4.505,36 evra bruto decembrske plače. Kot je razvidno na straneh policije, je to Bojan Kitel.

Prav tako na vzhodu države, pri soboških kolegih na 23. mestu najdemo vodjo oddelka za kriminalistično tehniko, sektorja kriminalistične policije PU Murska Sobota s 4.980,89 evra bruto plače. Ime navedenega policista sicer ni javno dostopno, je pa oddelek organizacijsko pod vodstvom Bojana Rousa, ki je vodja Sektorja kriminalistične policije. 

Še zdaleč ne gre za realne plače večine policistov

Potrebno je poudariti, da velika večina policistov ne prejema takšnih plač, kar so izpostavili tudi v Sindikatu policistov Slovenije, kjer trdijo, da gre za namerno zavajanje in diskreditacijo. Svoji objavi so kot dokaz priložili tabelo, iz katere je razvidno, da ima tri četrtine oziroma 5.889 policistov bistveno nižje plače. Tukaj najdemo ravno te policiste, ki dnevno nosijo svojo kožo naprodaj in jih tudi vsakodnevno srečujemo na ulicah in cestah. 

Podatki, pridobljeni s portala plač v javnem sektorju, kažejo, da največ policistov, gre za delovno mesto višjega policista, dobiva bruto plačo brez dodatkov v višini 1.534,38 evra mesečno, za njimi pa so policisti s plačami 1.043,03 evra na mesec. Gre za bruto plače brez dodatkov.

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je sicer eden od dveh reprezentativnih sindikatov v policiji, drugi je Policijski sindikat Slovenije, ki pa se še ni odločil, ali se bo pridružil opozorilni stavki, ki jo je SPS napovedal za 3. februar. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Policija mora strajkati zaradi nepravilnega plačilnega sistema ,ker šefi zaslužijo preveč ostali pa premalo .

Starejše novice