Meteorski dež je ena najbolj čudovitih in dramatičnih stvari, ki jih je mogoče na nočnem nebu videti med julijem in avgustom. Najbolj ugoden čas za ogled utrinkov je ravno v naslednjih dneh.

Po oceni Astronomskega društva Orion bo letošnji vrhunec meteorskega roja Perzeidov nastopil 12. avgusta med 16. in 5. uro. Vendar ga pri nas zaradi dnevne svetlobe ne bomo mogli uživati v vrhuncu. Za opazovanje je tako primernejša noč iz 12. na 13. avgust

Perzeidi so eden izmed najpomembnejših dogodkov številnih lovcev in opazovalcev meteorjev, predvsem zaradi njihovega velikega števila, kot tudi svetlosti njihovega repa, ki ga pustijo za sabo.

Tako jih lahko ob vrhuncu opazimo tudi do 100 na uro, njihove sledi pa so dolge tudi do nekaj sekund

Meteorji se pojavijo, ko Zemlja potuje skozi prah in ostanke, ki jih za seboj pušča mimohodni komet, v primeru Perzeidov je to komet Swift-Tuttle. Ko koščki kometa zadenejo Zemljino zgornjo atmosfero, trenje z zrakom povzroči, da se vsak delček segreje in izgori, kar vidimo kot utrinek.

In kako jih opazovati?

Utrinki navidezno izhajajo iz ozvezdja Perzej, po katerem ozvezdju so utrinki dobili tudi svoje ime. Pri nas pa jih včasih označujemo kar z izrazom solze svetega Lovrenca, ki goduje 10. avgusta, ko se nekoliko bolj množično pojavijo svetle sledi drobnih delcev, ki zgorijo v atmosferi.

Perzej je ozvezdje, ki se nahaja na severovzhodu, zato je dobro, da svoj pogled usmerimo v omenjeno smer.

Najbolje je, če utrinke opazujemo s prostim očesom, v naše vidno polje lahko namreč priletijo iz katerekoli smeri. Dobro je tako poiskati kraj, kjer je manj moteče svetlobe, svojim očem pa moramo dati nekaj časa, da se prilagodijo na temo.

Glavno težavo letos pa lahko povzroči slabše vreme, ki bi utegnilo vidnost meteorjev bistveno poslabšati. A kljub temu vremenoslovci pravijo, da se bo zvečer ozračje umirilo in postopno zjasnilo.

Če bo zagodlo vreme, pa si jih lahko ogledate tudi kar preko spleta.

Na nočnem nebu bo avgusta zelo pestro

Avgusta pa boste na nočnem nebu lahko opazovali tudi izbruh meteorskega roja Aurigidov, ki se pojavi v začetku se septembra, a je njegov vrhunec prav 31. avgusta.

Meteorje povzroča komet Kiess (C/1911 N1), ki jih je možno opazovati v ozvezdju voznika. Ob vrhuncu je možno opaziti med 50 in 100 meteorjev na uro

Prav tako lahko iz noči med 22. in 23. avgustom na nebu opazujemo konjukcijo Jupitra, Saturna in Lune, ki bo videna celo noč. Konjukcija je astronomski pojav, ko je dve ali več nebesnih teles možno videti zelo blizu skupaj na nebu.

Starejše novice