Slika je simbolična (foto: Žan Osim).
To so podnebne značilnosti letošnjega septembra.

Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih je bil september na državni ravni temperaturno močno nadpovprečen, podpovprečno namočen in nadpovprečno osončen, kažejo podatki Agencije Republike Slovenije za okolje.

Letošnji september drugi najtoplejši

Odklon temperature zraka od povprečja primerjalnega obdobja 1991–2020 je na državni ravni znašal tri stopinje Celzija, kar umešča september 2023 na verjetno drugo mesto najtoplejših vsaj od leta 1950. 

V tem 74-letnem obdobju je bil verjetno malenkost toplejši od letošnjega le september 2011, in sicer z istim odklonom, izračunanim na eno decimalno mesto. 

V zadnjem 12-mesečnem obdobju sta bila le dva meseca, april in maj, hladnejša od povprečja, vsi ostali so bili nadpovprečno topli.

Septembri so se ogreli za okrog 1,5 stopinje Celzija

Glede na temperaturni razpon v obdobju 1991–2020 je bil september v Alpah in severovzhodni Sloveniji izjemno topel, drugod pa zelo topel. 

Septembrski temperaturni trend je do približno začetka tega tisočletja praktično ničeln, od takrat pa se septembrska temperatura viša in so se septembri ogreli za okrog 1,5 stopinje Celzija. V tem tisočletju smo imeli 13 nadpovprečno in deset podpovprečno toplih septembrov.

Padlo malo padavin

Višina padavin je bila septembra na državni ravni močno pod dolgoletnim povprečjem. 

To uvršča letošnji september med okoli 12 najbolj suhih od leta 1950.

Prostorsko gledano je glede na kazalnik padavin padlo najmanj padavin na severovzhodu države. Glede na razpon vrednosti v primerjalnem obdobju 1991–2020 je bil september v severovzhodni Sloveniji zelo suh, ponekod izjemno suh, v večjem delu države suh, le na severozahodu večinoma normalen. 

Septembrska višina padavin se po rahlem padanju od 50. do 80. let prejšnjega stoletja postopoma povečuje. Štiri najbolj namočene septembre v tem obdobju smo imeli v tem tisočletju.

Septembra obilo sončnega vremena

Ob visoki temperaturi zraka in malo padavinah je bilo septembra obilo sončnega vremena. Kazalnik trajanja sončnega obsevanja je na državni ravni znašal 127 odstotkov.

To uvršča letošnji september na približno šesto mesto najbolj osončenih od leta 1961. 

Prostorsko gledano je bil kazalnik osončenosti največji na severu države, kjer je bil nad 130 odstotkov, in se je manjšal proti jugu, kjer je bil tudi pod 115, še kažejo podatki Agencije Republike Slovenije za okolje. 

Osončenost večino obdobja po letu 1961 ne kaže izrazitega trenda, po letu 2010 pa narašča. V tem tisočletju je bilo do sedaj 11 nadpovprečno in 12 podpovprečno osončenih septembrov.

September 2023 je po skupni mesečni statistiki temperature zraka in višine padavin zelo podoben do sedaj najtoplejšemu septembru 2011, ki pa je bil na ravni Slovenije nekoliko bolj namočen.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Zvegla (ni preverjeno)

Javnega holdinga se pa ne sme komentirat??? Na zupanovo zeljo? Da se lahko neovirano hvalijo o nekih "uspehih"? Ti so dosezeni na nas racun, z visjimi cenami storitev. Na nasih plecih torej. Edini dejanski uspah bi bil visji nivo storitev in nizje cene za obcane. Vidimo pa, kako zanemarjeno mesto dejansko je...

Starejše novice