Nadškof metropolit Stanislav Zore je pred dnevi na predsednika vlade naslovil pismo, v katerem je izrazil pričakovanje, da bo vlada odpravila odlok o prepovedi izvajanja verskih obredov. Se bodo pozivu pridružili tudi v evangeličanski cerkvi?

Pred dnevi je zaokrožil poziv nadškofa in predsednika Slovenske škofovske konference Stanislava Zoreta, da naj vlada odpravi prepoved izvajanja verskih obredov, ki da je celo neustavna, saj nesorazmerno posega v versko svobodo.

Prepoved verskih obredov v nasprotju z ustavo?

Po njegovih besedah je vladni odlok s 13. novembra določen brez obrazložitve in ustvarja videz, da verska svoboda ni tako pomembna kot nekatere druge dejavnosti.

Kot je zapisal Zore in se pri tem skliceval tudi na odločitev ustavnega sodišča, se verska svoboda izvaja zlasti v obliki bogoslužij, verskih obredov, skupnih molitev in podobno.

»Glede na vse navedeno je nadškof Zore predlagal vladi, naj odpravi prepoved verskih obredov na način, da se ob upoštevanju jasnih kriterijev, kot so velikost verskega objekta, stopnja okuženosti v lokalnem okolju, število vernikov, dosledno spoštovanje priporočil in varnostnih ter zdravstvenih ukrepov za zajezitev in preprečevanje prenosa okužbe ter presoja kriterijev načela sorazmernosti, izjemoma določi omejitev števila vernikov,« so zapisali v Slovenski škofovski konferenci.

Evangeličani bodo poslušali stroko

Pri evangeličanskem škofu Leonu Novaku smo preverili, ali bodo tudi v evangeličanski cerkvi sledili pozivu. Kot nam je dejal škof Novak, morajo za ponovni zagon verskih obredov biti izpolnjeni določeni pogoji, torej da okužbe padejo na nivo, ko lahko zagotavljajo varnost vseh udeležencev božjih služb.

»Mi se predvsem držimo nasvetov stroke in njihovega mnenja. Če nam bodo dali zeleno luč, potem bomo seveda veseli, ne bomo pa kaj takega kot verska skupnost zahtevali ob trenutnem epidemiološkem stanju,« je pojasnil evangeličanski škof.

Brez izsiljevanja ob trenutnem stanju

Novak je sicer nekoliko začuden zaradi poziva Zoreta, sploh glede na to, da so se tudi v katoliški cerkvi doslej striktno držali vseh ukrepov in določili vse protokole. Priznava, da je božič seveda tudi za evangeličane pomemben praznik in eden izmed vrhuncev cerkvenega leta, a da »ne moremo zaradi tega izpostavljati in ogrožati ljud«.

Ob tem poudarja, da z verskimi obredi zagotovo ne bodo začeli prej, kot dobijo soglasje Nacionalnega inštituta za javno zdravje oziroma ko se bo odlok o prepovedi izvajanja verskih obredov odpravil. 

»Vsi bi želeli, da se ukrepi sprostijo, ampak ko pogledaš, kakšno je stanje v bolnišnicah, resnično ne moreš izsiljevati ničesar. Moramo se držati ukrepov in upati, da čim prej pride do izboljšanja,« je še pozval škof Leon Novak. 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dragan krstic (nepreverjen)

Zore, ne sramoti cerkve se bolj kot jo papez.

Default (nepreverjen)

V trgovinah se guzijo clovek na clovek pa lahko le te obratujejo Satan JJ namerno blokira cerkev

Tabletax (nepreverjen)

Leon, ti si edini glede cerkve ***zdravje je na prvem mestu***,
Stumpf pa pravi *** brez denarja Škofija ne more preživet ***(?)

Bogdan (nepreverjen)

Samo prinas je vlada kriva vsegav Italiji in Španiji nibilo zaslediti daje vsega kriva vlada ampak ljudje,kise ne držijo pravil.

Palček (nepreverjen)

Kakšna prepoved? Župnik Vehovar v Rogaški Slatini nemoteno izvaja maše v prisotnosti vernikov. Vsak dan.

Starejše novice