Vir: posnetek zaslona TV Miklavž
V Afriki postajajo vse bolj glasne obtožbe zoper slovenskega duhovnika, ki naj bi kot misijonar v Kongu več let posiljeval in spolno zlorabljal otroke. Več domnevnih žrtev je spregovorilo in povedalo svoje izkušnje z uglednim duhovnikom.

Kot smo že poročali, je Francoski medij France24 predstavil dogajanje v majhni vasici v Kongu, kjer naj bi slovenski duhovnik, ki so ga tam poznali pod imenom Jose, več let posiljeval in spolno zlorabljal otroke. 

Gre za Jožeta Šömna, duhovnika v Slivnici pri Mariboru. Ta je med leti 1992 in 2001 opravljal delo misijonarja v Demokratični republiki Kongo, kjer naj bi posilil in spolno zlorabil najmanj 50 afriških mladostnikov.

Portala Svet24 in Necenzurirano poročata, da naj bi mariborska nadškofija skrito pred očmi javnosti v zadnjih letih obravnavala njegov primer. Nadškofija je zadevo predala policiji in tožilstvu, to pa je ovadbo zavrglo zaradi zastaranja.

Duhovnik tako še vedno uraduje in ima v svoji župniji še vedno stik z otroki. Hude obtožbe naj bi zanikal. 

Odziv Nadškofije Maribor: Izrekli so mu previdnostne ukrepe

Na zapise omenjenih medijev se je odzvala Nadškofija Maribor, ki je potrdila, da so duhovniku, obtoženemu storitve kaznivega dejanja spolne zlorabe mladoletnih oseb v času, ko je kot misijonar deloval v Kongu, takoj po prejemu prijave, izrekli 'previdnostne ukrepe'.

»Ni mu dovoljeno delo z mladoletnimi in zadrževanje z njimi na samem ter reden stik s škofijskim ordinariatom in poročanje o svojem delu,« so pojasnili. 

V Nadškofiji Maribor pojasnjujejo, da so podali prijavo na policijo. Ob tem so »pisno zaprosili ordinarija kraja, kjer naj bi do zlorab prišlo, da v skladu s cerkvenimi normami začne preiskovalni postopek ter mu obljubila vso potrebno pomoč in sodelovanje.«

O zadevi so obvestili še Kongregacijo za nauk vere v Vatikanu in prejela njen odgovor, da se glede na že sprejete in izrečene previdnostne ukrepe počaka na izsledke predhodne preiskave.

Kongregacija za nauk vere v Vatikanu: Obtožbe so lažne

S strani Dikasterija za nauk vere je Nadškofija Maribor prejela obvestilo, da je omenjeni dikasterij po skrbni proučitvi aktov preiskav, ki jih je ob sodelovanju apostolske nunciature naredil nadškof Nadškofije Mbandaka-Bokoro, prišel do zaključka, da glede klerika, na katerega se je nanašala prijava, ne obstaja fumus delicti oziroma sum prekrška. 

»Dikasterij je dodal, da so bile obtožbe lažne, z namenom pridobitve finančne koristi. Dikasterij je Nadškofijo Maribor obvestil, da je ta primer zaključen,« so zapisali v odzivu. 

Nadškofija Maribor poudarja, da je v celotni fazi postopka delovala transparentno, sodelovala in izkazovala pripravljenost sodelovati z vsemi državnimi in meddržavnimi organi ter spoštovala kanonske norme kazenske narave. 

Dodali so, da se zavzemajo za »ničelno toleranco do spolnih zlorab in iskanje resnice.«

Komentarji (7)

Leka (ni preverjeno)

RKC je največja svetovna zločinska organizacija . Berite knjige o konkvistadorjih Latinske Amerike ; Eduardo Galeano Odprte žile Latinske Amerike .

Danvid (ni preverjeno)

že samo pogovarjanje z tem tipom je srhljivo.Pa še koliko je tega.Še koliko mladih vidiš danes ki gredo za župnika in vsi ti so sumljivi.No seveda privilegiji,zastonj stanovanje,doživljenska služba brez dela,zastonj hrana,vsi po vrsti nove avte na vatikanski kredit. in še in še,in če si še gej ali ped....il so zadeli v polno.Za tega se ve ,kar se ve,da je gno..j

sarikaz (ni preverjeno)

vrečo na glavo in ba....ne.Sodni mlini niso učinkoviti.Za take pekl ne obstaja kakor tudi bog.Tam si grejejo rit zaradi ugodnosti in izprijenih fantazij.Bi ga morali malo krajani v roke vzet.

mirs (ni preverjeno)

Če bi sodni mlini mleli kot bi bilo treba, bi morali taki že tukaj občutiti "pekel".

In reply to by sarikaz (ni preverjeno)

Fischer (ni preverjeno)

Gniloba od človeka! Pedofilsko mrežo RKC bi bilo potrebno trajno uničiti in pričeti konkretno soditi. Ne, da jih prestevijo na drug konec in delajo v drugi župniji temveč samo strelski vod! Če odrežeš k**** takemu p*****, bo še vedno imel roke. Starši, bodite pametni in ne pošiljajte otrok k verouku!

mirs (ni preverjeno)

Niso vsi taki, niso vsi isti. Vendar ena blatna svinja oblati še druge. Za tako nagnusna dejanja, naše pravosodje nima posluha. Kazni, če so sploh izrečene, so prej smešne kot pa vzgojne. Tudi SLO cerkev še vse preveč tolerira pedofilska dejanja gnusob v njihovih vrstah.

In reply to by Fischer (ni preverjeno)

Snezic (ni preverjeno)

Pedofil smrdljivi. In zdaj se svobodno šeta po Sloveniji ...

Starejše novice