Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Foto: Bobo
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je danes po srečanju z ministrom za vzgojo in izobraževanje Darjom Feldo napovedal, da bosta ministrstvi krepili sodelovanje in izboljšali protokol ukrepanja ob grožnjah.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je danes po srečanju z ministrom za vzgojo in izobraževanje Darjom Feldo napovedal, da bosta ministrstvi krepili sodelovanje in izboljšali protokol ukrepanja ob grožnjah

»Protokol ukrepanja želimo na podlagi strokovnih predlogov pripraviti tako, da bomo šli v sistem semaforja,« je pojasnil Poklukar.

Šole so varovali varnostniki in policisti. Foto: Bobo

Protokol ukrepanja ob grožnjah bodo po navedbah Poklukarja izboljšali s sistemom semaforja.

»Zelena barva v protokolu ukrepanja kaže samo na neko zaznano grožnjo in potem praktično ni večje verjetnosti ali gotovosti za napad ali kakršnokoli kaznivo dejanje znotraj šol. Ob rumeni barvi je grožnja že večja, potrebno bo tudi obveščanje širše skupnosti znotraj šolskega prostora in tudi staršev otrok. Zadnji bo rdeči alarm, kjer bomo obvestili ministrstvo, vse šole na vseh regijah, tako na regiji kot seveda lokalno, kjer bo pa seveda že potreben odziv in kjer pa zna priti do večje grožnje,« je pojasnil Poklukar.
 

Ministra sta se na sestanku pogovarjala o zadnji grožnji šolam. Zaradi policijskega obveščanja šole je po oceni Poklukarja nastala panika.

»Ocenil sem tudi sam že v državnem zboru, da je bilo komuniciranje nekoliko pomanjkljivo,« je pojasnil.

Zatrdil je še, da bodo protokole izdelali počasi in s pomočjo strokovnjakov, znotraj šol pa bodo začeli izvajati tudi aktivnosti za ozaveščanje in preventivo

»Z nizom aktivnosti želimo izobraziti in na nek način tudi usposobiti tako ravnatelje šol, vodstvo kot seveda tudi same učitelje in starše,« je dejal.

 Nagovoril je tudi starše in jih pozval, da se z otroki pogovorijo o varnosti.

Pojasnil je še, da je prejšnji teden odredil izreden nadzor nad zakonitostjo in strokovnostjo dela policije. Nadzor, ki ga izvajajo nadzorniki iz direktorata za policijo in druge varnostne naloge, še poteka in ko bo končan bomo o tem obvestili javnost, je zatrdil Poklukar.

Protokoli sicer že obstajajo in ministrstvi bosta v prihodnje skupaj delali na tem, da jih posodobita, je pojasnil Felda.

»Komunikacija mora biti popolnoma jasna in to je tisto, kar želimo doseči,«

 je zatrdil. Dodal je še, da je šolski prostor zelo obsežen, saj se tam dnevno sreča 380.000 mladostnikov in dvakrat toliko staršev. Opozoril je tudi na medvrstniško nasilje, ki se je v zadnjih letih preselilo v virtualni prostor.
 

Direktorica urada vlade za komuniciranje (Ukom) Petra Bezjak Cirman je po sestanku spomnila tudi na dezinformacije, ki prihajajo s strani tujih akterjev.

»Zato bi vas želela opozoriti, da preberite in premislite, preden delite vsebine na digitalnih platformah, ker boste s tem veliko naredili za našo varnost,« je dejala.

Komentarji (3)

xxxtinca (ni preverjeno)

kaj pa uvedba sistema kjer bo učenje za življenje in ne samo nekoristno piflanje na pamet,da o fiziki v nacionalnem preverjanju znanja ne govorimo

Kurbinsin (ni preverjeno)

Sistem semaforja si lahko vtaknes globoko v svojo posrano levuharsko rit pzda nicvredna

Politik (ni preverjeno)

kakšen semafor,pa vi niste normalni .Kaj konzumirajo?,kot izgleda je bilo to strašenje že v naprej pripravljeno_splanirano,da bodo lažje potisnili v šole njihove debilne ideje,o čemer noben normalen ne bi niti pomislil,da o stresu otrok ,ki bodo vsako jutro semafor gledali sploh ne pomislimo.Ker debil se lahko tega spomni.Če kdo kaj hoče lahko naredi to tudi pred šolo boste tudi na streho in pred šolo dali semafor?

Starejše novice