Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Pomlad z obilnim deževjem in nizkimi temperaturami se ni začela nič kaj obetavno. Kakšno vreme se nam obeta v prihodnjih tednih in kakšne so napovedi za poletje?

Po izrazito deževnem in hladnem aprilu smo težko pričakovali mesec maj, za katerega smo upali, da nam bo prinesel višje temperature in sončne pomladne dni. A tudi ta mesec se ni začel nič kaj obetavno.

Prvi majski dnevi so bili deževni, nato smo dobili nekaj sončnih in vročih dni, zadnji dnevi pa so nam spet postregli z nižjimi temperaturami, dežjem in ponekod tudi s točo.

Se nam tudi v naslednjih dneh obetajo tovrstni vremenski preobrati ali si vendarle lahko obetamo višje temperature ter sončne pomladne dni?

Izboljšanje vremena le za kratek čas, že od srede naprej vremenski preobrat

Kot so napovedali vremenarji Agencije Republike Slovenije za okolje, bo jutri zjutraj še pretežno oblačno, čez dan pa se bo delno razjasnilo.

Pihal bo vzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, ki pa bo popoldne oslabela.

»Najnižje jutranje temperature bodo od sedem do 11, na Primorskem do 15, najvišje dnevne pa od 15 do 19, na Primorskem okoli 21 stopinj Celzija,« so napovedali.

A izboljšanje vremena bo, kot kaže, le za kratek čas. Že v sredo se obeta vremenski preobrat in deževje po celotni Sloveniji, ki bo trajalo vse do sredine maja.

»V sredo se bo pooblačilo, od zahoda bo postopno začelo deževati. V četrtek se bo dež okrepil. Sveže bo.

Od srede naprej pa vse do konca obdobja bo nad Sredozemljem vztrajal ciklon, ki bo vplival na vreme pri nas. Njegov vpliv bo verjetno najizrazitejši v nedeljo ali v noči na ponedeljek. K nam bo od vzhoda dotekal razmeroma hladen in vlažen zrak.

V petek in soboto kaže na večinoma oblačno vreme s pogostimi krajevnimi plohami, možne bodo tudi posamezne nevihte. Jutranje temperature bodo okoli deset, popoldanske od 15 do 20 stopinj Celzija. V nedeljo bo verjetno oblačno in deževno. V prvi polovici prihodnjega tedna bo vreme najverjetneje ostalo spremenljivo z občasnimi padavinami. Nekoliko topleje bo,« so zapisali pri agenciji za okolje.

Konkretne stabilizacije z nadpovprečno toplim vremenom še ni na vidiku

Tudi vremenarji na spletnem portalu Ciklon.si so napovedali, da se spremenljivemu vremenu zgleda še lep čas ne bomo mogli izogniti.

V naslednjih dneh so po celotni Sloveniji napovedane nizke temperature in skorajda vsakodnevne padavine.

»Torek bo prinesel več sončnega vremena, vendar bistveno topleje ne bo, kajti pihal bo vzhodni veter. V sredo pa sledi poslabšanje vremena z novo atlantsko motnjo, od zahoda se bodo začele pojavljati padavine, na severovzhodu bo predvidoma še suho.

Sredozemski ciklon bo več dni vplival na vreme pri nas, od srede do petka bo padavin največ, ob koncu tedna pa bo vpliv sredozemskega ciklona manjši. Padavine bodo nastajale večinoma v popoldanskem času. Najhladnejši dan in največ padavin pa bo padlo v četrtek, najvišje dnevne čez dan bodo komaj malo nad deset stopinj Celzija, zato so temperaturne anomalije temu primerne,« so zapisali na portalu Ciklon.si.

Novo poslabšanje vremena v začetku naslednjega tedna

Dodali so, da večje stabilnosti vremena tudi po 15. maju še ne bo, v nedeljo naj bi se proti Sredozemlju spustila nova atlantska motnja, ki bo prinesla precej verjetno novo poslabšanje vremena v začetku naslednjega tedna.

Takšno vreme pa naj bi, po njihovih informacijah, nato vztrajalo skorajda do konca meseca maja.

»Obdobje s spremenljivim in razmeroma hladnim vremenom se bo zavleklo globoko v mesec maj. Konkretne stabilizacije z nadpovprečno toplim vremenom pa vsaj do zadnjih majskih dni še ni na vidiku,« so še dodali.

Kakšno poletje nas čaka?

Kljub razmeroma hladni in deževni pomladi, kateri bomo priča še nekaj časa, pa vremenarji pričakujejo, da bo poletje vendarle vroče ter z lepšim in manj spremenljivim vremenom.

Iz evropskih srednjeročnih vremenskih napovedi je razvidno, da se v mesecu juniju, juliju in avgustu obetajo nadpovprečno tople temperature.

»Nova napoved evropskega modela za letošnje poletje se bistveno ne razlikuje od aprilske. Bilo bi naj nadpovprečno toplo, kar ni nobeno presenečenje,« so še dodali na portalu Ciklon.si.

Starejše novice