Foto: osebni arhiv Urške Širec
Turistično gostinska zbornica Slovenije je letos prvič izvedla izbor Ustvari svoj krof, s katerim je izbirala najboljše krofe v Sloveniji. Med posamezniki je prvo mesto osvojila Urška Širec s Pragerskega, ki nam je izdala svoj recept za zmagovalne krofe.

Organizatorji srečanja so prejeli krofe s strani 33 udeležencev iz vse Slovenije, vse od Primorske do Prekmurja, od Dolenjske do Gorenjske ter Ljubljane.

Krofe so udeleženci na sedež turistične zbornice poslali preko Hitre Pošte, kjer jih je strokovna komisija preizkusila in ocenila.

Komisijo so sestavljali izkušeni kuharji in slaščičarji, med drugim Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in mednarodni ocenjevalec WACS, Cecilija Per, dolgoletna strokovna učiteljica na Srednji slaščičarski šoli – BIC Ljubljana in Alma Rekić, priznana kuharska mojstrica in mednarodna ocenjevalka WACS.

Naziv najboljših krofov odšel v Portorož

Komisija je za zmagovalca izbrala podjetje Cafe Central, Lifeclass, Istrabenz Turizem iz Portoroža, ki bo za svoje krofe eno leto lahko uporabljal naziv 'Naj krof Slovenije 2021 po izboru Turistično gostinske zbornice Slovenije'.

Drugo mesto je komisija podelila Termam Banovci, tretje mesto pa sta si razdelila Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Živilska šola, delavnica pekarstvo ter Kavarna in slaščičarna Maxi, Mercator.

Foto: osebni arhiv Urške Širec

Za Urško osvojen naziv pomeni potrdilo za ves trud

Med posamezniki je prvo mesto osvojila Urška Širec s Pragerskega. Prav zaradi osvojenega naziva najboljših krofov med posamezniki v Sloveniji smo Urško pocukali za rokav in ji postavili nekaj sladkih vprašanj.

25-letnica, ki prihaja iz okolice Slovenske Bistrice, natančneje s Pragerskega, v prostem času rada teče v naravi, preživlja čas z družino, poleg tega pa nadvse neizmerno rada peče in ustvarja sladke dobrote.

K prijavi na tekmovanje Turistično gostinske zbornice Slovenije so jo spodbudili prijatelji, saj so mnenja, da so njeni krofi zares odlični. Na vprašanje, ali je pričakovala zmago, odgovarja, da vsi nekje v sebi vedno upamo na najboljše. 

»Ampak nisem si mislila, da bom prav jaz zmagovalka med posamezniki,« skromno odgovarja. Prav zato ji zmaga pomeni zelo veliko, saj je to potrdilo oziroma poplačilo za ves trud, ki ga vlaga v ustvarjanje sladkih dobrot.

Foto: osebni arhiv Urške Širec

Do naslednjega pusta želi odpreti slaščičarno

Urška pravi, da mora biti dober krof tudi dobro polnjen, zanjo so najboljši tisti, ki so lepi na pogled in še rahlo topli. Sama jih vsako leto speče ogromno, zaenkrat samo za ožji družinski krog in svoje prijatelje.

»Verjamem pa, da bodo krofi ob naslednjem pusti že na voljo v moji slaščičarni za večje število ljudi,« pravi Urška.

In katero je njeno najljubše polnilo v krofu? »Imam rada vse krofe. Ampak moj favorit je definitivno berlinski krof. To je krof, polnjen z vaniljevo kremo, jagodnim pirejem ter sladko smetano,« še dodaja Urška.

Foto: osebni arhiv Urške Širec

Recept za zmagovalne krofe

Urška poudarja, da sama nima nobene skrivne sestavine pri peki krofov, je pa po njeno pomembno, da imamo pri peki kvalitetne sestavine, da smo natančni pri izvedbi in jih pečemo z ljubeznijo.

Sestavine za Urškine krofe:

  • 1 kilogram namenske moke za krofe (pšenična bela moka tp500)
  • 70 gramov kvasa,
  • 70 gramov masla,
  • štiri žlice ruma.
  • 100 gramov sladkorja,
  • 20 gramov mleka v prahu,
  • ščepec soli,
  • tri cela jajca,
  • 140 mililitrov vode,
  • 140 mililitrov mleka.

Vse sestavine zamesimo v gladko testo, z roko naredimo kroglice, ki jih polagamo na pomokan prt, jih pokrijemo in pustimo, da vzhajajo. Nato jih položimo v olje, da se cvrejo ter jih napolnimo z želenim polnilom

Foto: osebni arhiv Urške Širec

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katjusha (nepreverjen)

Urška,
morajo biti dobri, ne pa tisti industrijski!
Jih pečemo tudi doma, pa uporabljamo že nekaj deset let podoben recept, kot je tvoj!
Res odlično.
Katjuša

Starejše novice