Velika noč je pred vrati, vi pa še nimate idej za pirhe? Tukaj je nekaj nasvetov, kako do čudovitih pirhov z naravnimi sestavinami.

Sintetična barvila za pirhe velikokrat vsebujejo azobarvila, kot so tartazin, kinolinsko rumeno, oranžno FCF, karmoizin, rdeče R4, rdeče AC in druge, ki imajo negativne učinke.

Zato predstavljamo top 10 predlogov za barvanje pirhov z naravnimi barvili, ki jih zagotovo imate doma. Z njimi boste goste pustili brez besed.

Barva se bo lepše prijela na bela jajca. Takšna lahko kupite že v trgovini, lahko pa jih pobelite tako, da jih deset minut kuhate v vodi in kisu v razmerju 1:1.

Kurkuma

S kurkuma boste jajca obarvali rumeno tako, da boste v hladno vodo stresli kurkumo in jo počasi segrevali in 15 minut kuhali na majhnem plamenu. Namesto kurkume lahko uporabite tudi žafraniko.

Kava

Rjavo barvo jajc boste dobili tako, da jih boste kuhali skupaj s kavo. Pripravite vodo in dodate kavo; kot bi želeli skuhati močnejšo turško kavo. To boste premešali, dodali jajca in vse skupaj kuhali na majhnem plamenu.

Rdeča in rjava čebula

Za rdeče-rjave pirhe boste jajca kuhali s čebulnimi olupi 30 minut.

Foto: Bonatura

Teran

Jajca, kuhana v teranu so nekaj posebnega – temno-vijolična s kristalčki. Za diamantne pirhe torej jajca kuhajte v teranu približno deset minut, nato pa jih pustite namočene do naslednjega dne.

Rdeče zelje in borovnice

Naravno modro barvo pirh boste dosegli, če boste borovnice kuhali 10 minut, kasneje pa boste v to vodo namočili kuhana jajca. Rdeče zelje pa bo vašim jajcem dalo modro-vijolično barvo, ki jo boste dosegli tako, da boste zelje kuhali 30 minut in to pustili stati do naslednjega dne in nato precedili.

Rdeča paprika

Za oranžne pirhe je potrebno rdečo papriko raztopiti v vodi in kasneje v tej tekočini skuhati jajca.

Ruski ali zeleni čaj

Pirhi, kuhani v gostem ruskem čaju, bodo skoraj črni; če pa jih bomo skuhali v zelenem čaju, bomo dosegli nežno zelene obarvane pirhe.

Enostavni triki za lepe pirhe

Kako pa do ravnih belih črt na pisanicah? Enostavno. Nanje namestite gumice, pod njimi se namreč lupina ne bo obravala.

Z voskom sveče lahko na pirhih oblikujete različne vzorce.

Če želite, da imajo jajca odtisnjene vzorce, uporabite najlonske nogavice in različne šablone, na primer listje iz narave. Listke pritrdite na surovo jajce, nato najlonke narežite na tako velike kose, da boste v vsakega posamično lahko zavili po eno jajce. Tako opremljena jajca kasneje skuhajte v izbranem barvilu.

Pozorni pa bodite tudi na to, da barvate še vroča jajca, saj se tako hitreje in tudi lepše obarvajo.

Na koncu pa za večji sijaj podrgnite pirhe s slanino ali oljem (izpustite tiste, ki so posute s kristali).

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice