Slika je simbolična
Med tednom jih bo kar dvanajst od trinajstih.

Prazniki so v Sloveniji načeloma dela prosti dnevi. Izjema so dan Primoža Trubarja (8. junij), združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (17. avgust), vrnitev Primorske k matični domovini (15. september), dan slovenskega športa (23. september), dan suverenosti (25. oktober) in dan Rudolfa Maistra (23. november).

Podaljšani vikend nas čaka šele jeseni

Prihodnje leto se nam bo, kar se tiče praznikov, pisalo bolje kot letos. Od trinajstih jih bo kar dvanajst dela prostih – na soboto bo le dan upora proti okupatorju, ki ga obeležujemo 27. aprila.

A pogled na koledar razkrije, da bo edina možnost za podaljšani konec tedna šele jeseni, ko se bosta 31. oktober in 1. november zvrstila na četrtek in petek. 

Preostanek prazničnih dni pa se bo držal sredine tedna.

Katere dni si bomo torej lahko odpočili?

Prvi in drugi januar padeta na ponedeljek in torek, kadar praznujemo prihod novega leta. Prešernov dan, ki je 8. februarja, pade na četrtek. Velikonočni ponedeljek, in ne, to ni šala, bo letos 1. aprila. V ponedeljek seveda.

Dan boja proti okupatorju bo v soboto, 27. aprila.

Za praznik dela sta kar dva dneva dela prosta, in sicer 1. in 2. maj, v sredo in četrtek.

Dan državnosti bo 25. junija v torek.

Marijino vnebovzetje bo 15. avgusta v četrtek, na četrtek pade tudi dan reformacije 31. oktobra.

Dan spomina na mrtve je edini dan, ki nam bo omogočil podaljšani vikend. 

Prvi november pade na petek. Božič bomo pričakali v sredo, 25. decembra, dan samostojnosti in enotnosti pa en dan pozneje v četrtek.

Seveda pa na dela proste dni nekateri še vedno prebijejo dan v službi. Za tiste, ki tega morda ne veste, delodajalec vam je za delo, opravljeno na dela proste dni, dolžan izplačati še dodatek, kakor to narekuje zakon o delovnih razmerjih.

Komentarji (2)

orožnik (ni preverjeno)

Ste objavili razpredelnico za lenuhe, zaposlene v javni upravi, čitam, MB občina kolektivni dopust od 22 decembra do 3 Januarja, doma 14 dni, dopusta vzel 3 dni, jih kar vidim, kako rišejo po koledarjih za naslednje leto in preračunavajo, kako jih najbolj izkoristiti, dočim gledam uboge šiptarčke in bosance, še za starega leta so zidali blok zraven gasilskega v Hočah, in to za dosti manjšo plačo, kot jo imajo privilegiranci državne in javne uprave....

Mb-11 (ni preverjeno)

Res je toda jaz jim nisem fauš. Lahko bi bil tudi jaz-ti tako iznajdliv.
Jugosi pa radi delajo za praznike saj dobijo večjo plačo. Eni s to plačo hranijo celo rodbino.

In reply to by orožnik (ni preverjeno)

Starejše novice