Avstrija namerava podaljšati mejni nadzor s Slovenijo in Madžarsko.

Avstrija bo nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko, ki se izteče sredi maja, podaljšala še za šest mesecev, je danes napovedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner ob obisku mejnega prehoda Špilje na avstrijsko-slovenski meji, poročajo avstrijski mediji.

Karner je danes v spremstvu deželnega glavarja avstrijske Štajerske Christopherja Drexlerja obiskal mejni prehod Špilje (Spielfeld), da bi se seznanil z aktualnimi razmerami in izzivi na področju migracij, v ospredju obiska pa je bilo tudi sodelovanje s slovenskimi organi.

Notranji minister je ob tem po poročanju časnika Kleine Zeitung naznanil, da namerava Avstrija nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko, ki se izteče z 12. majem, podaljšati še za šest mesecev.

»Ta mejni prehod kot noben drug ponazarja, kako pomembno je, da strogo in dosledno ukrepamo proti nezakonitemu tihotapljenju ljudi,« je dejal Karner, ki je poudaril pomen nadzora meje v boju proti nezakonitim migracijam.

Kot je ob tem še pojasnil, Avstrija nadzoruje svoje meje s Slovenijo, Češko, Slovaško in Madžarsko. 

»Trenutno opažamo, da zadnji ukrepi in povečan pritisk pri nadzoru dajejo učinek in da se tihotapci že izogibajo Avstriji,« ministrove besede povzema spletni novičarski portal 5min.at.

Avstrija je nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko uvedla že leta 2015 na vrhuncu begunske krize. Od takrat ga na vsakih šest mesecev podaljšuje. Zadnje podaljšanje je v veljavi od 12. novembra lani.

Odločitev je Dunaj utemeljil med drugim z azilnim pritiskom, velikim pritiskom na zunanje meje Evropske unije in trgovino z ljudmi.

Slovenija ves čas nasprotuje podaljševanju avstrijskega nadzora. Ob tem opozarja na sodbo Sodišča Evropske unije, da podaljševanje nadzora na meji zaradi iste grožnje ni skladno s pravom Evropske unije in pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora na meji s Slovenijo ukinila.

Zaradi povečanja obsega nezakonitih migracij in boja proti tihotapljenju ljudi je v zadnjih letih več držav članic Evropske unije uvedlo začasne mejne kontrole s sosednjimi državami, med njimi tudi Italija na meji s Slovenijo. 

Slovenska vlada pa je oktobra lani uvedla začasni nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, ki ga je decembra podaljšala še za šest mesecev.

Komentarji (5)

Si-exit (ni preverjeno)

youtu.be/1oO6ecO7wTE

janek_1 (ni preverjeno)

BAndaaaa. Naj nasi se uvedejo nadzor, ko se pricne poletna sezona. Pa da vidimo Jodlarje, kako bodo jodlali,....

pohorskisvizec

Špeglasti notr. minister, preberi si članek. Tudi ti pernati, ter se oba zamislita!

orožnik (ni preverjeno)

Smo že vajeni, Fajonova, kot zunanja ministrica bo izrazila svojo zaskrblejnost, kolona pa gre dalje. Avstrijci nič krivi, pač varujejo svoje meje in prav je tako.

pohorskisvizec

Orožnik Fajonca je amaterska.Nas sploh ne jemljejo resno kot državo.To pernatemu ni jasno!

Starejše novice