V zvezi s krajo bitcoinov se je oglasilo oškodovano podjetje NiceHash.

Včeraj smo poročali o vdoru v portal slovenskega podjetja NiceHash, ki se ukvarja z rudarjenjem kriptovalut. Spletna stran NiceHash je nedosegljiva že od sredinega večera, saj so vdrli hekerji in z računov uporabnikov ukradli več kot 4.700 bitcoinov, ki so vredni okoli 60 milijonov evrov. 

»Na žalost je prišlo do kršitve varnosti, ki je vključevala spletno mesto NiceHash. Trenutno preiskujemo naravo incidenta in posledično ustavljamo vse operacije v naslednjih 24 urah,« so zapisali na Facebook strani.

Hekerji naj bi kriptovalute z računov uporabnikov prenakazali na en račun in si z njega porazdelili še na več drugih računov.  

»Brez naših predanih kupcev in rudarjev ne bi obstajali po vsem svetu. Zavedamo se, da boste imeli veliko vprašanj in prosimo za potrpežljivost in razumevanje, medtem ko preiskujemo vzroke in poiščemo ustrezne rešitve za prihodnost storitve. Prizadevali si bomo, da vas bomo redno obveščali,« so še dodali in kupcem priporočili, da previdno spremenijo gesla na spletu. 

»Prosim vas za podporo in potrpljenje. Potrebujemo vašo pomoč, karkoli, da nam pomagate izslediti skupino hekerjev, ki je ukradli vaša sredstva, kakršnikoli kazalniki so dobrodošli,« je nagovoril kupce oziroma rudarje direktor Marko Kobal, ki pravi, da so se »pripravljeni boriti nazaj« oziroma vrniti udarec tistim, ki so si jih izbrali za tarčo.

Večinski lastnik podjetja Štajerec

Družba Nicehash ima sedež v ljubljanskem tehnološkem parku, direktor pa je Marko Kobal. Ta ima s svojim podjetjem Bitorious 45-odstotni delež, večinski lastnik družbe s 55-odstotki pa je podjetje H-Bit, ki si ga lasti Martin Škorjanc iz Orehove vasi. 

Zanimivo, Martin Škorjanc je oče Matjaža Škorjanca, ki je »zaslovel« pred leti, ko so ga po nalogu ameriškega FBI v Mariboru aretirali kriminalisti zaradi spletnega kriminala. Z vdiranjem v informacijske sisteme po svetu naj bi mlajši Škorjanc povzročil več kot 3 milijone škode. Zdaj je tak napad doživelo podjetje njegovega očeta.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice