Slika je simbolična (foto: Bobo).
Zdravstveni inšpektorat je začel zbiranje dokazil o morebitnih nepravilnostih pri tistih, ki kljub pozitivnemu rezultatu hitrega testa niso opravili PCR testiranja.

Čeprav odlok o načinu izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni in testirani osebam po pozitivnem hitrem testu nalaga samoizolacijo, pa tega nihče ne more nadzirati.

Skoraj pet tisoč ljudi s pozitivnim hitrim testom ni opravilo PCR testa

Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zajezitev širjenja novega koronavirusa je sicer sprva določal, da v primeru pozitivnega rezultata na hitrem testu zdravnik napoti testirano osebo na potrditev s testom PCR.

A podatki, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, kažejo, da se od februarja do konca septembra 4387 oziroma 13,6 odstotka tistih, ki so bili pozitivni na hitrem testu, ni udeležilo testiranja s PCR testom.

Za dokončno potrditev okužbe potreben PCR test

Številčnosti tistih, ki kljub pozitivnem hitrem testu ne gredo na PCR testiranje, so se očitno začeli zavedati tudi na ministrstvu.

Vlada je namreč sredi septembra v odlok dodala določbo, da se mora pozitiven na hitrem testu udeležiti tudi testiranja s testom PCR, se umakniti v samoizolacijo in upoštevati druga navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Na zdravstvenem inšpektoratu so za STA pojasnili, da lahko skladno z določbami zakona o nalezljivih bolezni nadzirajo upoštevanje izolacije, ki jo odredi zdravnik ali Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Po pozitivnem hitrem testu pa zdravnik oziroma Nacionalni inštitut za javno zdravje ne odredita osamitve, saj je za dokončno potrditev okužbe potreben še test s PCR metodo, ki je bolj zanesljiv.

Režim potrjevanja pozitivnih hitrih testov velja od 13. februarja. Za to so se pristojni odločili zaradi slabše zanesljivosti hitrih testov ob začetku množičnega presejalnega testiranja prebivalstva.

Ni organa, ki bi lahko nadziral samoizolacijo

Na ministrstvu za zdravje so za STA potrdili, da tako ni organa, ki bi lahko nadziral, ali se posamezniki po pozitivnem hitrem testu v resnici umaknejo v samoizolacijo. Umik v osamo namreč preprečuje, da potencialno okuženi širi okužbo na druge osebe.

Inšpektorat bo tako preverjal, ali se osebe po pozitivnem hitrem testu ne udeležijo PCR testiranja.

»Inšpektorat je uvedel inšpekcijski nadzor in začel zbiranje dokazil o morebitnih nepravilnostih. Postopkov, ki so v teku, do zaključka ne moremo komentirati,« so pojasnili za STA.

Ker omenjeni odlok določa obveznost udeležbe testiranja s testom PCR za osebe, ki jo je zaradi pozitivnega rezultata hitrega testiranja zdravnik napotil na potrditev s testom PCR, globa za to kršitev znaša med 400 in 4000 evrov.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Očitno so pri nas 'vsi' zakoni butasti in nesmiselni. Se ne čudim saj poznam bisere ki to potrjujejo.

Franc s Piramide (nepreverjen)

Matilda nič ne vpraša, ali ima pravico.

pohorskisvizec

Matilda pride in greš z njo!

Starejše novice