V Črni na Koroškem trenutno beležijo največji delež aktivnih okužb v državi, saj sta ob upoštevanju stanovalcev centra za usposabljanje okužena že skoraj dva odstotka prebivalcev. Optimizem vendarle vliva dejstvo, da za zdaj hujših obolenj med okuženimi

Z okužbami, ki so jih potrdili v ponedeljek, je Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, kjer skrbijo za osebe z motnjami v duševnem razvoju, okuženih že 45 uporabnikov in 18 zaposlenih.

»Tisti, ki so imeli pozitivne rezultate, nimajo težjih zdravstvenih zapletov in, seveda, vsi smo nekje v nekem strahu nekje, kaj se bo še dogajalo v prihodnjih tednih,« pravi direktorica centra Dalja Pečovnik.

Okužene preselili v center šolskih in obšolskih dejavnosti Mežica

Tri uporabnike so sicer vendarle hospitalizirali, še 17 pa so jih premestili v Univerzitetni klinični center Ljubljana. A le začasno, da bi v mežiškem centru obšolskih dejavnosti pripravili rdečo cono. Tu so že v nedeljo vsi okuženi iz doma, danes so se jim pridružili še tudi uporabniki, ki so začasno bivali v Ljubljani. 

Naredili vse, da bi zajezili okužbe

»Ja in ne,« nam je pred zdravstveno postajo v Črni na vprašanje, ali jo kaj skrbi, odgovorila domačinka Mija Jureš. »Po eni strani ja, po drugi ne. Mislim, da so tudi vse naredili, da bodo zajezili to okužbo in bomo premagali ta virus,« je še dodala.

Zdravstvena postaja je sicer na drugi strani ceste kot center za usposabljanje, v neposredni bližini pa je tudi osnovna šola.

»Tisti, ki recimo živijo v Črni, so zaposleni tudi v centru za usposabljanje in potem seveda njihovi otroci hodijo v osnovno šolo,« dodaja Romana Lesjak, županja Črne na Koroškem.

Zaposleni v zaščitni opremi, uporabniki pa skrbno sledijo navodilom

Zato so že ob prvi okužbi center zaprli za obiskovalce, zaposleni pa glede na določene cone delajo v ustrezni zaščitni opremi. V osrednji enoti po preselitvi okuženih zdaj ostaja še 130 uporabnikov.

»Naši uporabniki pa so zelo skrbni in nam tudi pri vseh ukrepih zelo pomagajo, tako da mislim, da tudi zelo sledijo našim navodilom,« pravi direktorica centra.

Županja: »Seveda smo zaskrbljeni, a hkrati optimistični«

Delež okuženih na število prebivalcev je v Črni sicer res najvišji v državi, a županja opozarja, da podatek v pravi kontekst postavlja dejstvo, da je občina med najredkeje poseljenimi v Sloveniji.

»Seveda smo vsi zaskrbljeni, hkrati pa smo tudi optimistični, glede na to, da covid situacija trenutno ne kaže kakšnih zelo resnih obolenj,« pravi županja in seveda si v Črni vsi srčno želijo, da bo tako tudi ostalo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Koroske gobezdave pizde

Starejše novice