Agencija za varstvo konkurence je na državno revizijsko komisijo vložila zahtevek za revizijo oziroma zahtevo za pravno varstvo javnega interesa v postopku oddaje javnega naročila za dobavo zdravil v lekarnah.

Varuh konkurence meni, da ravnanje lekarniške zbornice, ki so ga razkrili v Financah onemogoča velik prihranek javnofinančnih sredstev, namenjenih za zdravila. Kot danes ponovno poročajo Finance, je zdaj na potezi državna revizijska komisija.

Lekarniška zbornica je sicer rok za odpiranje ponudb za zdravila že večkrat podaljšala. V kolikor razpisna dokumentacija zaradi revizijskega zahtevka Agencije za varstvo konkurence ne bo razveljavljena, naj bi obveljal rok, ki je določen za konec meseca novembra.

Lekarniška zbornica, ki je v imenu lekarn objavila razpisa, naj bi po mnenju Agencije za varstvo konkurence, ki je pregledala razpisno dokumentacijo, ravnala v nasprotju z načelom zagotavljanja konkurence med ponudniki in v nasprotju z načelom gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti. 

»Zahteva je vložena v javnem interesu, saj bi posledice naročnikovega ravnanja lahko vplivale na oškodovanje premoženja večje vrednosti in posledično tudi na nevarnost za življenje in zdravje ljudi, utemeljujejo na Agenciji za varstvo konkurence,« so še zapisali pri Financah.

Soboška občina: Netransparentna in negospodarna nabava zdravil

Prijavo o spornem razpisu je na agencijo za varstvo konkurence, državno revizijsko komisjo, računsko sodišče in komisijo za preprečevanje korupcije pred dvema mesecema sicer poslala Mestna občina Murska Sobota. 

Slednja je kot soustanoviteljica javnega lekarniškega zavoda Pomurske lekarne že dolgo kritična. Prepričani so namreč, da je nabava zdravil v Pomurskih lekarnah netransparentna in negospodarna.

Onemogočajo prihranek javnofinančnih sredstev

Agencija za varstvo konkurence pa kot kaže pritrjuje opozorilom, saj naj bi bila po njihovem mnenju razpisna dokumentacija sporna zlasti v delu, ki se nanaša na pogojevanje ponudbene cene z regulirano ceno zdravil, veljavno na dan poteka roka za oddajo ponudbe, ter na omejitev popustov pri merilih predčasna plačila in ugodnosti za obseg dobav. Z vidika javnega interesa je sporen tudi način oblikovanja sklopov predmetnega javnega naročila, so zapisali pri Financah.

Na Agenciji za varstvo konkurence ob tem dodajajo, da zakoni oziroma podzakonski predpisi ne prepovedujejo, da bi ponudniki v postopkih javnega naročanja tekmovali s ceno zdravil, ki so predmet izpostavljenega javnega naročila. Zato Agencija meni, da naročnik s pogojevanjem ponudbene cene po regulirani ceni zdravil ter z omejevanjem popustov neupravičeno omejuje podjetniško svobodo ponudnikov ter omejuje, da bi ponudniki v skladu z ekonomsko teorijo primerno prilagodili obnašanje na trgu in oddajali ponudbe z dejanskimi tržnimi cenami ter si dejansko konkurirali. Naročnikovo ravnanje onemogoča velik prihranek javnofinančnih sredstev, namenjenih za zdravila.

Spomnimo ...

V Financah so pred dvema mesecema razkrili razpis lekarniške zbornice za nabavo zdravil na recept za javne lekarne za štiri leta v vrednosti 1,1 milijarde evrov. Na razpisu namreč zbornica in lekarne ponudnikom zdravil (veletrgovcem) prepovedujejo konkuriranje s ceno, ne dovoljujejo dajanja popustov na najvišje dovoljene cene zdravil, prav tako pa omejujejo preostale vrste popustov na največ enega do štiri odstotke.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Spellbound Dizzy (nepreverjen)

Pa v Sloveniji cveti korupcija in klientelizem kot Bela omela na drevesu. Kam so odšle vrednote: poštenje, odgovornost in morala.
Kaj moremo, ko pa sodna oblast dopušča takšne ekscese.......

Starejše novice