Slika je simbolična.
Analiza Greenpeaca Srednje in Vzhodne Evrope je v začetku meseca pokazala, da Slovenija po cenovni dostopnosti javnega prevoza sodi nekam v sredino. Med 30 državami se je uvrstila na 14. mesto.

Na lestvici so se za najboljšimi tremi državami, pri čemer je Luksemburg prejel vseh možnih 100 točk (sledita Malta ter Avstrija), in pred Slovenijo, ki je dobila 18 točk, zvrstile Nemčija, Ciper, Španija, Švica, Madžarska, Nizozemska, Estonija, Češka, Belgija in Irska.

Zadnja je z nič točkami Bolgarija, pred njo sta Grčija in Hrvaška s po dvema točkama.

Nova tarifa

Da bi javni potniški promet postal realna alternativa, od danes velja nova tarifa prevoznin, na podlagi katerih so določene cene enkratnih IJPP (integrirani javni potniški promet) vozovnic po razredih oddaljenosti.

Pri vsaki vrsti vozovnice – tako za vlake kot tudi avtobuse – je določena zgornja oziroma maksimalna cena vozovnice. Ko cena vozovnice glede na relacijo doseže maksimalno vrednost vozovnice, potnik pridobi vozovnico, ki omogoča potovanje na celotnem območju Slovenije – tako imenovano vozovnico »Slovenija«.

Kot so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo, tako na primer najvišja cena enkratne vozovnice znaša 13 evrov, dnevne 15 evrov, tridnevne 20 evrov in tedenske 35 evrov.

Žal pa vozovnica zaenkrat v mestnem potniškem prometu ne bo veljala.

Krajše ...

Dnevna vozovnica za vse linije in za vse avtobuse ter vlake do cene 15 evrov omogoča neomejeno število voženj na relaciji, za katero je bila izdana, vozovnica za 15 evrov pa omogoča neomejeno število voženj na celotnem območju Slovenije. Velja en dan.

Od danes imajo glede na spremembe uredbe otroci do 6. leta starosti omogočen brezplačen prevoz. Za otroke, starejše od šest let pa do dopolnjenega 15. leta starosti, ki niso upravičeni do subvencioniranega prevoza, se za cene enotnih vozovnic upošteva 50-odstotni popust.

Tridnevna vozovnica do cene 20 evrov omogoča neomejeno število voženj na relaciji, za katero je bila izdana, vozovnica za 20 evrov pa omogoča neomejeno število voženj na celotnem območju Slovenije. Velja tri dni.

Tedenska vozovnica do cene 35 evrov od ponedeljka do nedelje omogoča neomejeno število voženj na relaciji, za katero je bila izdana, vozovnica za 35 evrov pa omogoča neomejeno število voženj na celotnem območju Slovenije. Velja en teden.

Po teh bodo najverjetneje posegali domači in tuji turisti, za redne domače uporabnike pa so bolj praktične mesečne in letne. Nove enotne vozovnice so pri razdaljah nad 20 kilometrov cenejše kot prejšnje terminske, razlika pa se povečuje z razdaljo.

... in daljše

Pri mesečnih in letnih vozovnicah je prav tako določena zgornja meja cene vozovnice, do katere potnik lahko uporablja le relacijo, za katero je bila izdana. Ko cena mesečne ali letne vozovnice doseže maksimalno ceno vozovnice, potnik pridobi mesečno ali letno vozovnico, ki jo lahko uporablja na celotnem območju Slovenije.

Vozovnica je naložena na elektronski kartici IJPP ali drugem ustreznem elektronskem mediju ter omogoča multimodalno in multioperatersko uporabo.

(Ne)prenosljive

Njihove cene se razlikujejo glede na to, ali so imenske ali neimenske. Slednje stanejo do 90 oziroma do 720 evrov, če gre za letno, in omogočajo neomejeno število voženj po celi Sloveniji.

Za razliko od imenskih so prenosljive; cena imenskih sega do 70 oziroma do 560 evrov, če gre za letno. Tudi ta omogoča neomejeno število voženj po Sloveniji.

Starejše novice