Slika je simbolična (foto: Bobo).
Četudi smo včeraj zabeležili manjšo ohladitev, pa se nam v prihodnjih dneh znova obetajo nenavadno visoke temperature za ta čas. Velik preobrat vremena pa se nam obeta naslednji teden, ko nas bo prešla izrazita fronta. Kaj torej napovedujejo meteorologi?

V nedeljo, 7. aprila, je Slovenija zabeležila zgodovinski meteorološki mejnik. Na merilni postaji v Osilnici so termometri pokazali 30 stopinj Celzija, kar je najzgodnejša »tridesetica« v zgodovini merjenj v državi.

Ta nenavadno visoka temperatura, ki je bila izmerjena sredi pomladi, presega prejšnji rekord, postavljen 23. aprila 2018, in nakazuje na potencialne spremembe v klimatskih vzorcih, ki bi lahko imele dolgoročne posledice za lokalno okolje in prebivalstvo.

Ta izjemna toplota je prišla kot presenečenje za mnoge, saj smo se še pred nekaj tedni sprehajali v zimskih plaščih in škornjih. Vendar pa meteorologi opozarjajo, da to ni edina presenetljiva sprememba vremena, ki jo lahko pričakujemo.

Že prihodnji teden namreč napovedujejo pravi preobrat vremena, ki bo prinesel popolnoma drugačno sliko. Kaj nas torej čaka?

V Sloveniji beležimo nenavadne odklone temperatur

Nad naše kraje se je razširil Sredozemski anticiklon, ki je s seboj prinesel topel ter suh zrak iznad severne Afrike in s tem tudi novi aprilski temperaturni rekord.

Visoke temperature pa smo beležili tudi v mesecu marcu. Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih je bil letošnji marec izjemno topel in nadpovprečno namočen, navaja Agencija Republike Slovenije za okolje.

Pri tem pa je odklon temperature zraka od povprečja primerjalnega obdobja 1991-2020 na državni ravni znašal kar tri stopinje Celzija, kar umešča letošnji marec na drugo mesto najtoplejših marcev vsaj od leta 1950.

Včeraj in danes manjša ohladitev, a bodo sledili toplejši dnevi

Četudi so v torek temperature segale vse do 27 stopinj Celzija, pa se je ob tem začela pojavljati tudi koprenasta oblačnost. Včerajšnji dan nam je tako prinesel manjšo ohladitev, saj nas je prešla oslabljena hladna fronta, zato je včeraj prevladovalo oblačno, a večinoma suho vreme.

»Sledili bodo spet bolj sončni in toplejši dnevi. Ob koncu tedna bodo temperature marsikje ponovno presegle 25 stopinj, v nedeljo bo v vzhodnih krajih blizu 30 stopinj Celzija,« napoveduje Rok Nosan, vremenoslovec portala Meteoinfo Slovenija.

Prihodnji teden nas bo prešla izrazita hladna fronta

Z zelo visokimi temperaturami, po napovedih Meteoinfo Slovenija, pa se bo začel tudi prihodnji teden. Vendar visoke temperature ne bodo vztrajale dolgo.

Že v torek se bo namreč vreme občutenje spremenilo. Prešla nas bo izrazita hladna fronta, ki bo poskrbela, da se bomo za nekaj časa poslovili od nadpovprečno visokih temperatur.

»Po torkovem prehodu fronte, ki bi nam lahko prinesel tudi kar obilne padavine in nizko mejo sneženja, bodo sledila precej hladna jutra, a zaenkrat ne kaže, da bo udarila pozeba, popoldanske temperature pa se bodo v prihodnjem tednu gibale okoli 15 stopinj Celzija, kar pa je v bistvu zelo blizu povprečja za ta čas,« zaključuje meteorolog Rok Nosan.

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

Starejše novice