Neurja, ki so pred časom divjala po Sloveniji, so za seboj pustila res katastrofalne posledice in to na vseh področjih. Kot smo že poročali, je dobro niso odnesla niti pokopališča.

Na pokopališču Pobrežje in Dobrava v Mariboru je bilo v julijski ujmi uničenih več dreves, tudi nekaj nagrobnih spomenikov.

Tam so za sanacijo podrtih dreves poskrbeli zelo hitro, lastnike nagrobnih spomenikov pa so na poškodbe opozorili. 

Za grobove bodo poskrbeli potomci

Tisti, ki so razdejanje opazili, so seveda šokirani. »Opustošeno, kaj vam naj rečem žalostno,« nam je povedala ena od obiskovalk pokopališča Pobrežje. Nekateri oblikovalci so mnenja, da bi za grobove morali poskrbeti potomci.

Vodstvo Pogrebnega podjetja Maribor opozarja, da so nagrobni spomeniki osebna lastnina, za katero morajo poskrbeti lastniki in pogrebno podjetje. Lastnike nagrobnikov so o tem že obvestili, pomagajo jim predvsem pri izpolnjevanju papirologije.

Pogrebno podjetje je za sanacijo podrtih dreves poskrbelo zelo hitro, zato marsikdo posledic niti ni opazil.

Za popravilo tudi do več tisoč evrov

Ker so nagrobniki last individualnega posameznika, torej nekoga, ki je najel grobno mesto, se ti obravnavajo kot osebna lastnina, enako kot hiša ali avto, zato za popravilo odgovarjajo lastniki in ne Pogrebno podjetje Maribor, nam ja pojasnila Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor:

»Nagrobniki so last individualnega posameznika, torej posameznika, ki je najemnik posameznega grobega mesta in se obravnava kot lastnina in tudi poškodovanje je enako kot lastnina, svoja osebna lastnina, tako kot hiša, tako kot avto.«

Če grobovi niso bili zavarovani, lahko popravilo teh lastnike ponovno nekoliko udari po denarnici. 

Več o tem, kakšni so približni zneski, nam je razložil vodja organizacijske enote Dobrava Tomaž Muršak. Kot je dejal, so ti odvisni od tega, kakšen je spomenik, ki je bil postavljen:

»Različno, odvisno od spomenika samega kakšen je, če je skromen spomenik, je lahko tudi ne vem, 100 evrov ali pa še manj, če pa je kompleksna dražja zadeva, pa tudi tisoč do tri tisoč evrov

Drevesa, ki so bila poškodovana, so bila stara, ampak zdrava

Največjo škodo pa ponovno predstavljajo podrta drevesa. Na pokopališču Pobrežje je bilo podrtih kar sedem dreves, na pokopališču Dobrava pa 15

»Ta drevesa so v bistvu opredeljena tudi z elaboratom in so bila opredeljena kot zdrava močna drevesa, torej ni šlo za stara poškodovana ali pa ne vem drevesa, ki bi bila predvidena za sam posek,« dodaja direktorica Pogrebnega podjetja Maribor.

Te bo treba nadomestiti, ampak bo seveda trajalo kar nekaj časa, da bodo nova drevesa oddajala staro podobo pokopališča.

Finančni izdatek so posledice neurij prinesle tudi Pogrebnemu podjetju Maribor, Pliberšek poudarja, da so se že lotili popisa škode.

Komentarji (3)

GRANDIKA (ni preverjeno)

Kako prijazno bi bilo od vas, če bi portal nehali smetiti z lažljivimi oglasi, kot so ti štirje zgoraj in stotine vseh ostalih...

GRANDIKA (ni preverjeno)

Ko nastopi potreba moraš, hočeš-nočeš, grob kupiti. Ko taka potreba usahne pa ga ne moreš prodati, ampak ga moraš podariti tistim, ki si jim vsako leto zraven kupljenega groba plačeval še najemnino...(?!)

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

PA BO SPET IZLET NA KITAJSKO POPLAČAN IN 7,000 EVROV PLAČE ,

Starejše novice