Slika je simbolična (foto: Miloš Vujinović).
Mladinska organizacija Mladi plus se je na svojem Facebook profilu pritožila nad dogovorom ljubljanskega župana ter slovenskima podružnicama korporacij Wolt in Glovo. Ostri odzivi tudi od drugod.

Sindikat Mladi Plus je na družbenem omrežju Facebook ostro nastopili proti dogovoru med ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in korporacijama Glovo in Wolt.

Z identifikacijskimi številkami bodo lažje sankcionirali kurirje in kurirke Glova in Wolta

Namreč, včeraj so Mestna občina Ljubljana, Glovo in Wolt oznanili, da naj bi kurirke in kurirje Wolta in Glova odslej naprej v Ljubljani označevali z identifikacijskimi številkami, ki jih bodo uporabljali za namene lažjega sankcioniranja kurirk in kurirjev v primeru neprimerne vožnje. 

V nasprotnem primeru bi v središču mesta za kurirke in kurirje bil prepovedan promet.

Zapisali so, da župan Mestne občine Ljubljana mesto podreja profitnim interesom in izkoriščevalski korporaciji, ki ne zaposlujejo ljudi ter za nevarnosti v prometu krivijo delavce kurirke in kurirje.

Delavke in delavce se bo žigosalo kot živino

Zapisali so, da se nočejo zavedati pogojev, ki pripeljejo do tega, da kurirke in kurirji občasno res vozijo hitro, ali pa prekršijo kakšen cestno-prometni predpis. 

V zapisu so se neposredno obrnili na ljubljansko občino in kritično dopisali naj občina poskrbi za dostojno bivanjsko okolje z urejeno kolesarsko infrastrukturo.

»Sindikat Mladi Plus skupaj s kurirkami in kurirji zahtevamo, da namesto da se delavce in delavke žigosa s številkami kot živino, naj Wolt in Glovo uredita dostojne delovne pogoje in plačilo za vse, ki pri njih opravljajo delo.

Mestna občina Ljubljana pa naj poskrbi za dostojno bivanjsko okolje z urejeno kolesarsko infrastrukturo, ki bo prilagojena tistim, ki v Ljubljani bivamo in delamo,« so dodali.

Kaj pa, če bi javno ožigosali prav vse delodajalce v Ljubljani, ki kršijo delavske in socialne pravice?

Na nova pravila so se odzvali tudi v Delavski svetovalnici. Za STA so povedali: 

»Kaj pa, če bi namesto javnega žigosanja kurirjev, ki kot 'partnerji' (bog ne daj, da bi bili zaposleni z vsemi pravicami) šibajo po Ljubljani, da zadovoljijo stalno lakoto nas, potrošnikov, javno ožigosali prav vse delodajalce v Ljubljani, ki kršijo delavske in socialne pravice?« je zapisal Goran Lukić iz Delavske svetovalnice.

»Kaj, če bi recimo vsako podjetje v Ljubljani, ki krši delavske in socialne pravice, vidno označili, tako da bi meščani/potrošniki/uporabniki videli prav vsa ta podjetja v Ljubljani,« je še predlagal.

Kultura prometa v mestu

Odvzvala se je tudi vladna stranka Levica. Navedli so, da dostavljalci sami po sebi niso nič bolj odgovorni ali neodgovorni vozniki od siceršnje prometne kulture v mestu. Razlog za njihovo hitenje pa je en sam, in sicer so plačani po učinku.

V Levici so poudarili, da so tudi dostavljalci Wolta in Glova prebivalci tega mesta.

»Ljubljanskega župana Zorana Jankovića bi lahko bolj skrbelo, pod kakimi pogoji delajo in kakšen vpliv imajo algoritmi na izkoriščanje delovne sile, ne pa da obrača eno skupino prebivalcev proti drugi, medtem ko vzroki za vse hitrejšo in tvegano vožnjo ostajajo nenaslovljeni,« so izpostavili.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
SLO (ni preverjeno)

Mb-info zakaj pa ni nobenega članka o razsodbi v Celju glede velikega jj in klevetanju stranki SD?

Surfeiter (ni preverjeno)

Tako je ... bravo Mladi plus ... tudi jaz zahtevam ukinitev registrskih tablic za motorna vozila ... naj 40 in več tonski tovornjaki vozijo inkognito po slovenskih mestih ...

Zikollino (ni preverjeno)

Surf, saj te ne razumejo ... v Bruslju (celo električne skiroje) in na Nizozemskem recimo, imajo kolesa registrirana ... če vrli mladci, ki jim je vse kar pride od tam sveto ter ne želijo "žigosanja", naj g. Janković najde podporo (kar mu sigurno ne bo težko) v parlamentu in spremeni zakonodajo, kar pa je že tako ali tako hotela prejšnja vlada ... saj veste zakaj ... in če mislite, da je to zaradi raznašanja pujsje hrane, ste prekleto naivni ...

Ajgor1 (ni preverjeno)

Mladi plus.....podmladek inštituta 8 marec.

Danvid (ni preverjeno)

Avto je tudi oštevilčen pa moped,pa traktor..pa še in še 'to je isto kot žigosanje'pa kako si dovolite.,ha,ha ha

Snezic (ni preverjeno)

Pa naj nehajo delat. Ko bo pomanjkanje kadra ne bodo več razmisljali o številkah in podobnih bedarijah. Ti vozači najbolj najebejo. Ljudje naročajo hrano in se potem pizdijo kako dolgo traja dostava, po drugi strani pa kao prehitro vozijo. Sem na strani zaposlenih

Surfeiter (ni preverjeno)

Mešaš jabolka in hruške ... tudi jaz sem na strani zaposlenih ... in ... tudi sam sem zaposlen, vozim registriran avto in ko naredim prekršek, dobim po guzici s plačilnim nalogom glede na registrsko tablico ... pa saj tako gre v civiliziranem svetu ... ali pač ne?

In reply to by Snezic (ni preverjeno)

Leka (ni preverjeno)

Vsa vozila morajo registrirati. NL imajo registrirana tudi kolesa.

Starejše novice