Začelo se je novo šolsko leto, zato smo preverili, koliko sadja in zelenjave dejansko zaužijejo otroci in katere hrane ne marajo.

V Mestni občini Maribor deluje osem javnih vrtcev. V vrtcih se upoštevajo Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (od prvega leta starosti naprej)  in Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno–izobraževalnih ustanovah (od prvega leta naprej), kjer so natančno opredeljene količine različnih živil, ki jih je treba otrokom nuditi. V vrtcih za prehrano skrbi organizator prehrane.

Sadje in zelenjava na jedilniku vsakodnevno 

»Sadje in zelenjava so vključeni v prehrano vsak dan, prednost imata sezonsko sveže sadje in zelenjava, del pa je tudi sadja rednih dobaviteljev iz javnega naročila. Praviloma ima večji del zajtrkov dodano sadje ali zelenjavo. Za kosilo je zelenjava kot juha, enolončnica, prikuha ali solata, občasno je za kosilo tudi sadje,« so povedali na Mestni občini Maribor.

Otroci imajo v večini vrtcev med obroki na razpolago tudi košarico s sadjem. Večinoma gre za jabolka s certifikatom integrirane pridelave, katerih ponudnik je bil izbran po javnem naročilu.

Jabolka iz integrirane pridelave in slovenskega porekla

»Vrtci so pri dobaviteljih hrane obvezani k javnim naročilom, ki jih skladno z zakonodajo objavijo na Portalu javnih naročil. Javno naročilo je razdeljeno na sklope, merilo za izbor je najnižja cena glede na zahtevano kakovost. Izbrani dobavitelji so večinoma takšni, ki imajo kapacitete za dobavo večjih količin hrane, v ponudbi pa imajo tako domače kot uvoženo sadje in zelenjavo. Jabolka v vrtcih so večinoma iz integrirane pridelave in slovenskega porekla,« so razložili na mariborski občini.

Dodali so: »Zakonodaja pa vrtcem omogoča, da lahko za 20-odstotno ocenjene vrednosti javnega naročila dobavljajo izven javnih naročil. Tako se vrtci, skladno s finančnimi zmožnostmi in ponudbo na tržišču, v največji možni meri odločajo za dobavo živil lokalnega ali ekološkega porekla
 

Hrana se zavrže v majhnih količinah

Na Mestni občini Maribor so pojasnili, da otroci načeloma zavračajo oziroma ne jedo hrane, ki je ne poznajo. Zato vrtci to hrano ponujajo v manjših količinah.Prav tako otroci najbolj pogosto zavračajo zelenjavo in zelenjavne jedi. Pozimi jih poskušajo navajati na kislo repo in kislo zelje, kljub temu pa vrtci sporočajo, da se hrana zavrže v mali količinah.

Vrtci pri nabavi ekološke hrane finančno omejeni

»Zakonodaja omogoča možnost nabave lokalne in/ali ekološko pridelane hrane v znesku do 20 odstotkov celotne ocenjene vrednosti vseh živil v sklopu javnih naročil. Vrtci to zakonsko možnost izkoristijo za nakup hrane od lokalnih ponudnikov, predvsem v poletnem času oziroma za sezonsko sadje in zelenjavo. Upošteva pa se tudi Uredba o javnem naročanju, kjer delež ekoloških živil dosega vsaj 10 odstotkov. Kljub temu da so vrtci pri nabavi ekološke hrane finančno omejeni, je hrana v vrtcih kvalitetna, surovine so kolikor je le možno ekološke, domače in lokalne ter jedi, kolikor je možno, v celoti pripravljene v vrtcu.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Za vegetarsko … (nepreverjen)

brez mesa

Starejše novice