Slika je simbolična.
Novoodkriti komet, ki bo prvič v 50.000 letih preletel Zemljo, je že lepo viden na nebu, največjo svetlost pa bo dosegel 1. februarja.

Novoodkriti komet, ki bo Zemljo in Sonce preletel prvič po 50.000 letih, bo kmalu dosegel največjo svetlost, na nebu pa ga je moč opazovati že sedaj.

Komet, ki so ga v okviru programa Zwicky Transient Facility odkrili 2. marca 2022, je začel v zadnjih mesecih prejšnjega leta v skupnosti ljubiteljskih astronomov vzbujati veliko zanimanja.

»Sprva je veljala domneva, da gre za asteroid, vendar ko se je ta približal Soncu, se je okoli objekta razvila šibka koma in takrat so spoznali, da gre v bistvu za komet,« je za Sobotainfo zapisal Igor Žiberna, predsednik Astronomskega društva Orion.

Komet že viden s prostimi očmi

Koma kometa ima po besedah predsednika Astronomskega društva Orion zelenkast pridih, prašni rep pa je širok in kratek ter rumenkasto obarvan.

Komet je na temni lokaciji že viden s prostimi očmi: »Njegov sij je že v novembru 2022 dosegel 10. magnitudo, trenutno pa na spletni strani COBS že poročajo, da je sij dosegel 5,3 magnitude, kar pomeni, da je na temni lokaciji viden s prostimi očmi

Sij kometa bo naraščal vse do 1. februarja, ko se bo znašel v prizemlju, na razdalji 42 milijona kilometrov od Zemlje, takrat pa bi lahko sij utegnil znašati okoli pete magnitude.

»Trenutno komet zapušča ozvezdje Severne krone in prehaja v ozvezdje Volarja. Njegovi navidezni premiki na nebesni sferi bodo s približevanjem prizemlju postajali vedno večji,« je pojasnil Žiberna.

Komet postaja vedno bolj svetel

Komet se bo med 30. in 31. januarjem 2023 gibal okoli deset stopinj vstran od Severnice, 6. februarja bo letel okoli dve stopinji vstran od Kapele, najsvetlejše zvezde v ozvezdju Voznika, 11. februarja pa bo letel eno stopinjo vstran od Marsa.

»Sam sem z opazovanjem kometa začel v decembrskih jutrih, ko sem ga brez težav ugledal skozi daljnogled 10x50, še lepše pa je bil viden skozi daljnogled 15x70. Sedaj komet postaja samo še svetlejši,« je zapisal za Sobotainfo.

»Opazovalcem z daljnogledi predlagam, da zaradi večje kakovosti opazovanja daljnogled med opazovanjem naslonijo na trdno osnovo (ograja balkona ...) ali daljnogled z adapterjem namestijo na fotografski stativ,« je zaključil Žiberna.

Komentarji (2)

Danvid (ni preverjeno)

Čujte vi satiriki"se vam zdi ,da je mogoče jasno vreme?brez oblakov?že dolgo ni bilo in še dolgo ne bo.

orožnik (ni preverjeno)

Je vseeno ali gre za komet ali asteroid, ko bo, če bo, ampak sigurno bo v prihodnosti, takšen, z premerom 1 km trčil v zemljo, adijo svet, sonce se bo zakrilo za par stoletij, nastopil bo polarni mraz, preživeli bodo najbolj odporni, hm, naši politiki pa se obremenjujejo, da bi jedli čim manj mesa, ker krave baje z riganjem in prdeci tanjšajo ozon, ki nas ščiti.....

Starejše novice