Foto: Bobo
Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici ob dnevu upora proti okupatorju izpostavila, da moramo biti na upor ponosni, saj je omogočil obstoj slovenskega naroda.

Poudarila je, da moramo zato podpreti upor Ukrajincev, ob tem pa si je izposodila misel francoskega pisatelja in filozofa Alberta Camusa, da je uporni človek človek upanja.

»Na upor Slovenk in Slovencev proti okupatorju v drugi svetovni vojni, ki se ga spominjamo danes, moramo biti neizmerno ponosni,« je v poslanici uvodoma izpostavila predsednica.

Pogum, požrtvovalnost, odločnost in tovarištvo bork in borcev so namreč omogočili obstoj slovenskega naroda, je dodala.

Narodnoosvobodilni upor se je začel tiho in preudarno, nato pa z vse bolj odločnimi in vidnimi koraki, ki so se glasno slišali na poti upora proti nacizmu in fašizmu.

»Od Osvobodilne fronte do osamosvojitvene vojne je bila moč slovenskega upora in odpora ravno v tem, da je presegala razredne in generacijske ločnice,« je izpostavila.

Bistvo upora je po njenem mnenju kritična sposobnost reči »ne« aktualnim krivicam, ob tem pa misliti na prihodnost, da iz nje nikogar ne izključujemo. Za takšna dejanja pa je treba »upati si in si hkrati tudi zaupati«.

»Vsem, ki so sodelovali v narodnoosvobodilnem boju izrekam priznanje in globoko spoštovanje za pogumna dejanja, ki so nam omogočila svobodno in samostojno državo,« je poudarila.

Prav tisti, ki so izkusili grozote vojne, najbolje vedo, kako zelo v vsaki vojni trpi družba in koliko težko popravljive škode med ljudmi se zgodi vsakič, kadar odloča orožje.

»Zgodovina bi morala biti dobra učiteljica, a še vedno trajajoča vojna v Ukrajini kaže, da nekatere nauke včasih prehitro odvržemo čez ramo,« je dejala.

Ob tem je izpostavila, da je moramo podpreti upor Ukrajine, saj če bodo poteptane človekove pravice, bo poteptana vladavina prava.

»Če pade vladavina prava, pade Evropa - in z njo sodobni svet,« je opozorila. Evropa in z njo Slovenija morata obstati na teh načelih, pri ukrajinskem narodu pa moramo spodbujati upanje, je dodala.

Spomin na pomembne dogodke iz slovenske zgodovine je treba ohranjati in negovati, »ob tem pa želim jasno in glasno obsoditi poskuse revidiranja slovenske zgodovine ter zlorabo teh tem v politične namene«, je bila jasna.

»Zato moramo mlade ozaveščati o pomenu prehojene poti, ki je vodila v samostojnost naše države in jim hkrati položiti na srce, da je mogoče probleme reševati drugače, ne le z oboroženimi spopadi,« je dodala.

Ker je letos Kajuhovo leto, je poslanico sklenila z njegovim verzom: »Tako pa še živimo, čeprav nas je milijon samo, zdahnili bi, da ne trpimo, z uporno, dvignjeno glavo!«

Komentarji (13)

Vid Sluh (ni preverjeno)

Svobodini smo, dokler upoštevamo direktive nadrejenih zaveznikov.

pohorskisvizec

A to kaj se je dogajalo med ,,NOB,,pa si zamolčala,da ne govorimo o povojnih pobojih.Spet selektivno!

Partizanka (ni preverjeno)

Škoda da smo bili tako površni.

In reply to by pohorskisvizec

Niko i ništa (ni preverjeno)

koliko let pa se tvoja mati že prostituira
Sedaj je pa že ja stara odslužena
pa še kar dela
daj pojdi ji pomagat

In reply to by Partizanka (ni preverjeno)

upokojenec70 (ni preverjeno)

Musarjeva je šla mimo bivšega predsednika republike, brez da bi mu dala roko, kar bi bilo po nekem normalnem bontonu. S tem ko je ignorirala bivšega predstavnika institucije kot predsednika, je pljunila v svojo lastno skledo. Tudi njeno objemanje Urške je bilo čisto nepotrebno. Na takih dogodkih se poda roko in to je vse. Tudi Urška je ignorirala bivšega predsednika, je pa poleg objemanja Musarjeve naredila še eno veliko napako. Ob izvajanju slovenske himne je roke držala prekrižane na trebuhu. Naše najvišje predstavnice naroda bi se morale dati podučiti obnašanju pri takih dogodkih.

Surfeiter (ni preverjeno)

mogoče jo je pa kaj šraufalo v njenem velika buljan

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

Niko i ništa (ni preverjeno)

buljan
ali ni to zelo zelo velikiiiiiiii vamp
pa afriško

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Urška zabuhla (ni preverjeno)

ne me jebat

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

Pohorčan (ni preverjeno)

Urška zabuhla, ke te to si tak zabuhla??? Le ke te to ttak napihnilo????? A Pire Musaka pa je kuj tota prava babnica. Jas bi jo kuj sfockal in zbincal!!!!!

In reply to by Urška zabuhla (ni preverjeno)

orožnik (ni preverjeno)

Ponesrečen datum, tale 27 April, nekoč so okrog njega zganjali cirkus ortodoksni komunisti, sedaj pa njihovi simpatizerji malo improvizirajo, kdor malo pozna zgodovino dobro ve, da je bila naša NOB in odpor proti okupatorju, tudi istočasno komunistična revolucija.

Niko i ništa (ni preverjeno)

ovi mali rdeči pizdiči in kurčevičke
bi radi potvarjali zgodovino
Jugoslavijo je prva branila staro jugoslovanska vojska
kjer je padlo ogromno ogromno kraljevih vojakov in tudi nemških vojakov.
Osvobodila pa je Jugoslavijo hrabra Rdeča armada - večina ukrajincev
Partizanoti so se pa pokazali šele po vojni
kjer so pobrali premoženje poštenim državljanom
Še bicikla nisi smel imeti
vse je bilo podržavljeno

In reply to by orožnik (ni preverjeno)

pametni (ni preverjeno)

Živeča kraljeva vojska Stare Jugoslavije
Hrabro se je borila proti 1000 krat močnejšemu sovražniku
Pa ustanovijo neko sranje ki se imenuje Jugoslovanska vojska JLA
in to sranje vojno izgubi
kot mali Kekec
JLA so stukli prvo Slovenci
( Še pomite tovariši razstreljene tanke proti Brniku
JLA so stukli tudi Hrvati v OLUJI
Pa šiptari ko so osvobajali Kosovo
Pa Bosanci ki so maščevali Srebreniške žrtve
in ne vem zakaj lahko bedaki slavite JLA ki je tako neslavno propala

In reply to by Niko i ništa (ni preverjeno)

Pohorčan (ni preverjeno)

Pire - musaka in holobar - špagetar kuj sta prava lepca.

Starejše novice