Prva višja plača bo junijska, izplačana pa bo julija.

Prvega junija bodo začele veljati spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki usklajujejo plače zaposlenih v javnem sektorju z rastjo cen življenjskih potrebščin.

Spomnimo, januarja je bil med vlado in reprezentativnimi sindikati javnega sektorja podpisan dogovor o uskladitvi vrednosti plačnih razredov plačne lestvice in o datumu izplačila regresa za letni dopust v letu 2024.

Pričakovana uskladitev 

Ta določa, da višina uskladitve vrednosti plačnih razredov plačne lestvice znaša 80 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju od decembra 2022 do decembra 2023, uskladitev vrednosti plačnih razredov pa se izvede s prvim junijem. 

Rast cen življenjskih potrebščin je bila v tem obdobju 4,2-odstotna, kar pomeni, da se vrednost plačnih razredov uskladi za 3,36 odstotka, in sicer s prvim junijem.

Prva višja plača bo junijska, izplačana pa bo julija.

N1 poroča, da je 25 plačilnih razredov sicer nižje od minimalne plače, zato delavcem v teh razredih doplačilo do minimalne plače krije delodajalec.  Ker gre za javni sektor, torej država.

Minimalna plača za leto 2024 je 1253,9 evra bruto (50,54 evra bruto več kot lani).

Pogajanja še tečejo

Vlada in sindikati javnega sektorja se sicer še vedno pogajajo o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij.

Lestvico, kolikšne bodo plače po novem, je objavil N1. V 32. razredu se bo plača dvignila iz 1552 na 1604 evrov bruto, v 49. pa iz 3024 na 3125 evrov bruto. V najvišjem razredu, to je 66., se bo plača iz 5890 evrov bruto dvignila na 6088 bruto. 

Komentarji (5)

HYPOKRAT (ni preverjeno)

Ta "dobrodušna" višanja plač so v zgodovini se še vselej najbolj poznala najmastneje plačenim uslužbencem.

Ruža (ni preverjeno)

Zgodovina se ponavlja.

In reply to by HYPOKRAT (ni preverjeno)

janek_1 (ni preverjeno)

v gospodarstvu pa,...? Prst v rit? Aja danes enim tipckom bi to pasalo bolj kot pa par evrov pri placi. HAHAHA

Cafurji (ni preverjeno)

Ta sistem ne funkcionira niti v tujini kot pri nas. Primerjava gospodarstva in javnih uslužbencev je poslovanje vedno v minus. Gospodarstvo nikoli ne vplačuje noter v državno blagajno toliko kolikšni so pač apetiti javnih uslužbencev. Zato počasi tonemo v propad in to politiki vedo.

Ruža (ni preverjeno)

Ko je vse na tleh, se dvigujejo plače. Temu lahko rečemo sposobnost in uspeh..

Starejše novice