Slika je simbolična.
Zabava lahko počaka, pljučni rak ne. Pod tem sloganom poteka ozaveščanje o tej bolezni in nujnosti pravočasnega prepoznavanja simptomov. Pljučnega raka je premagala tudi Stanka Tokić iz Maribora, ki jo poznamo iz resničnostne oddaje Kmetija.

Pljučni rak je najpogostejši rak v svetovnem merilu in eden od petih najpogostejših rakov v Sloveniji. Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije s projektom »Izkašljaj se« ozavešča o zelo raznovrstnih simptomih te vrste raka in poziva k čimprejšnjemu obisku zdravnika.

Včasih je pljučni rak veljal za neozdravljivega. Danes je vrnitev v življenje po diagnozi pljučnega raka mogoča, a je ključno pravočasno odkritje in zdravljenje. 

To dokazuje tudi tekmovalka resničnostnega šova Kmetija Stanka Tokić. 60-letna Mariborčanka je pred slabima dvema letoma opazila, da pogosto kašlja in čuti bolečino v prsih. Bolečina je bila tako huda, da je imela težave s tako preprostimi opravili, kot je oblačenje puloverja. 

Po obisku osebnega zdravnika je ta Stanko poslal na slikanje pljuč. Po odvzemu tkiva je prejela diagnozo – pljučni rak. 

Kljub šoku se Stanka ni vdala in je začela s kemoterapijo in imunoterapijo. Po nekaj mesecih in številnih težkih trenutkih je bitko z rakom uspešno končala. 

Pljučni rak ne izbira

Podatki novega Registra raka Slovenije iz leta 2017 kažejo, da je med vsemi vrstami raka pljučni na 3. mestu tako pri ženskah kot moških. Tega leta je za rakom pljuč zbolelo skupno skoraj 1500 Slovencev.

Čeprav za pljučnim rakom večinoma zbolevajo kadilci, pa je med obolelimi kar 25 odstotkov takih, ki niso nikoli prižgali cigarete. 

Po podatkih Društva pljučnih in alergijskih bolnikov je težava pri nas, ker ima več kot polovica bolnikov ob prvem obisku zdravnika že razširjeno bolezen, kar pomeni, da je rak v že napredovani fazi.

Zato izpostavljajo simptome, na katere je treba biti pozoren. Ti lahko obsegajo spremenjen kašelj, težko dihanje, nepojasnjeno bolečino v prsih ali izgubo teže, hripavost, utrujenost in slabo počutje, pljučnico, ki kljub zdravljenju z antibiotiki ne izzveni ali se kmalu ponovi, in krvav izmeček.

»Če simptomi trajajo več kot tri tedne, je čimprejšnji obisk zdravnika nujen, tudi če gre le za blage simptome,« dodajo v društvu. 

V času koronavirusa ne smemo pozabiti na druge bolezni

V Društvu pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije še posebej poudarjajo, da trenutna zdravstvena epidemija ni razlog, da ne bi simptomov pljučnega raka pravočasno odkrili in o težavi spregovorili z osebnim zdravnikom. 

Podatkov o tem, ali je zdravstvena epidemija v Sloveniji zmanjšala število pravočasno odkritih primerov pljučnega raka še nimajo, a navajajo podatke iz Španije. V državi, ki jo je epidemija s kolapsom zdravstvenega sistema zelo prizadela, je bilo diagnosticiranih 38 odstotkov manj rakov pljuč.

Menijo, da število novoodkritih rakov pljuč v zadnjih dveh letih v Sloveniji ne bo odstopalo od preteklih let, a da bo zagotovo višji delež bolnikov, ki so bili diagnosticirani z večjim bremenom bolezni.

»Eden poglavitnih razlogov je, da je naša pozornost usmerjena na reševanje težav s koronavirusom. Zdi se, da smo na druge bolezni kar malo pozabili,« dodajajo v društvu.

Cepljenje proti covid-19 je za bolnike s pljučnim rakom priporočeno

V Društvu pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije so preverili, kako covid-19 vpliva na bolnike s pljučnim rakom.

»Glede na podatke mednarodnega registra TERAVOLT, v katerem sodeluje tudi Onkološki inštitut iz Ljubljane, tretjina bolnikov z rakom v prsni votlini in sočasno covid-19 okužbo umre,« so sporočili. 

Ravno zato izpostavljajo pomembnost cepljenja. »Trenutno so glede na izkušnje, stranski učinki cepljenja primerljivi s populacijo brez raka,« je odgovorila Mojca Unk iz Onkološkega inštituta Ljubljana.

Komentarji (6)

ip (ni preverjeno)

Čiki so zakon. Res pa je, da vsaka stvar zaškodi, če pretiravaš.

SLO (ni preverjeno)

Da bi bili čiki zakon prvič slišim. Totalno brezvezna razvada, kot tudi črepanje alkoholnih pijač.
Na cigarete se naj pogosteje navadijo najstniki, ki se z tem kajenjem počutijo odrasle.

In reply to by ip (ni preverjeno)

Ip (ni preverjeno)

Ti si tudi brezvezn pa si. Življenje nam prinaša vse sorte.

In reply to by SLO (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Ti se samo zakajaj, verjetno škode nobene.

In reply to by Ip (ni preverjeno)

ip (ni preverjeno)

Dobro razmisli o tem kaj si mi napisal, da vidiš kakšno odvisnost imaš ti.

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Milanka1234 (ni preverjeno)

Cigareti starajo kožo, rumenijo zobe, slabšajo glas, da o notranji škodi telesa ne govorimo. Ne vem zakaj bi potem se drago plačevali za takšno škodo? Škatlico cigaret bi morali podražili na 20 EUR +, me zanima koliko jih bi še kadilo.

Starejše novice