Foto: Jaka Arbutina
Nacionalni inštitut za javno zdravje je ugotovil, da vztrajno narašča delež oseb, ki so že prejele oba odmerka cepiva. Po objavljenih podatkih ta znaša 36,5 odstotka. A se delež oseb, ki se ne nameravajo cepiti, medtem giblje od 27,5 do 32,1 odstotka.

Na vprašanje, od česa bo ali je bila odvisna odločitev o cepljenju, se anketiranci v 13. valu raziskave o vplivu epidemije covida-19 na življenje v povprečju najbolj strinjajo, da bo njihova odločitev za cepljenje odvisna od tega, ali bo na voljo dovolj podatkov, da je cepivo varno in učinkovito, ali je cepivo že dlje časa v uporabi, in od tega, ali bodo lahko sami izbrali vrsto cepiva.

Pri anketirancih, ki se ne nameravajo cepiti, med glavnimi razlogi za takšno odločitev prevladuje zaskrbljenost zaradi neželenih učinkov po cepljenju, skrb za dolgoročni vpliv na zdravje in mnenje, da cepivo ni varno.

Epidemija slabo vplivala na socialne stike in doživljanje stresa

Ob vprašanju o vplivu epidemije na posamezna področja življenja je pričakovano največji delež oziroma 61,5 odstotka anketiranih poročalo, da je epidemija slabo vplivala na njihove socialne stike s širšo družino in prijatelji, dobra tretjina je poročala o slabši telesni dejavnosti in prav toliko o slabši finančni varnosti.

Po drugi strani so tisti, ki so navajali pozitiven vpliv epidemije, v največjem deležu ta vpliv opazili ravno na področju telesne aktivnosti. To si je po mnenju raziskovalcev mogoče razložiti s tem, da so imeli morda v ta namen na voljo več časa. Druge aktivnosti, ki bi se jih sicer udeleževali, so bile namreč med epidemijo precej okrnjene.

Doživljanje stresa je v primerjavi s podatki iz raziskave, ki je potekala približno pred enim letom, zdaj višje, saj jih je leta 2020 približno sedem odstotkov manj poročalo, da stres doživljajo pogosto ali vsakodnevno. O pogostem ali vsakodnevnem doživljanju stresa je v tokratnem valu raziskave poročala skoraj četrtina anketirancev.

Cepljenje iz vidika težav po preboleli okužbi še kako pomembno

Skoraj tri četrtine prebolevnikov je imelo v 13. valu raziskave še po mesecu dni od prebolele okužbe določene težave. »Glede na to, da raziskave kažejo, da tveganje dolgotrajnih zdravstvenih težav po okužbi z virusom SARS CoV-2 ni majhno, je cepljenje proti covidu-19 tudi s tega vidika pomembno,« so izpostavili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Podlaga raziskave je preveden vprašalnik Svetovne zdravstvene organizacije, ki je bil v skladu z navodili ustrezno prilagojen razmeram v Sloveniji. Tako bodo podatki tudi mednarodno primerljivi.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
NarobeSvet (nepreverjen)

Raziskava kaze da grbastem kleptomanu brezpogojno verjamejo. Ce verjames Gebelsovim raziskavam seveda.

Starejše novice