Slika je simbolična.
Zaloge krvi v Sloveniji so trenutno na spodnjih mejah, saj zdravstveni sistem prehaja v normalno delovanje, potrebe po krvi pa se zato povečujejo.

Trenutno so zaloge krvi v Sloveniji na spodnjih mejah, saj zdravstveni sistem prehaja v normalno delovanje in se potrebe po krvi povečujejo, so pojasnili na zavodu za transfuzijsko medicino.

Posameznik lahko daruje kri štiri tedne po tem, ko preboli koronavirus, cepljeni proti koronavirusu pa že dan po cepljenju. 

Na Zavodu Republike Slovenije za transfuzijsko medicino prosijo krvodajalce, naj se še naprej odzivajo na vabila oziroma se sami prijavijo na odvzem krvi, tako da jih pokličejo in se dogovorijo o dnevu in uri prihoda.

Informacije in kontaktne številke so dostopne na njihovi spletni strani.

Bolniki tudi v času epidemije koronavirusa potrebujejo kri. Potrebe po krvi so bile zmanjšane le v prvem epidemičnem valu, nato pa so bile le nekoliko manjše kot sicer.

Ob tem se je morala transfuzijska služba skupaj z Rdečim križem prilagoditi in spremeniti organizacijo krvodajalskih akcij in izvedbo odvzemov krvi.

Zaradi varovanja zdravja krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja širjenja okužb so uvedli številne zaščitne ukrepe, med katerimi je bil najzahtevnejši ukrep telefonskega naročanja krvodajalcev na odvzem in hkratnega preverjanja ustreznosti za darovanje krvi.

Cepiva in darovanje krvi

Tisti, ki so preboleli koronavirus, lahko darujejo kri štiri tedne po preboleli okužbi, če so zdravi.

Po cepljenju z najpogosteje uporabljenimi cepivi v Sloveniji, med katerimi sodijo Pfizer, BioNTech, Moderna in AstraZeneca, pa lahko krvodajalci darujejo kri že 24 ur po cepljenju, če niso imeli kakšnih neželenih učinkov, so še pojasnili.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice