Slika je simbolična.
Močan veter s sunki povzroča težave po Sloveniji, zlasti na območju Cerknice, kjer je podrlo drevesa in poškodovalo kable, ter na severozahodu, kjer napovedujejo obilne padavine in hitrost vetra prek 70 kilometrov na uro

V skladu z napovedmi meteorologov v delu države nekaj težav povzroča veter z močnimi sunki

Uprava za zaščito in reševanje na spletni strani med drugim poroča o intervencijah na Severnoprimorskem, Notranjskem in Kočevsko-Ribniškem.

O posredovanjih zaradi močnega vetra, ki je ponekod podiral drevesa in odkrival strehe, med drugim poročajo z območja Cerknice, kjer je med drugim v naselju Lipsenj veter podrl dve drevesi čez cesto in telekomunikacijske kable. Posredovali so delavci komunale Cerknica. 
 

Posredovati je moralo 35 gasilskih enot

Veter je povzročal težave tudi na območjih Cerkna, Blok, Grosuplja, Iga, Kočevja in Ribnice, Loške doline, Kostela Tolmina in Ajdovščine ter Luč. Podrti drevesi sta denimo ovirali promet na cesti Divača - Ribnica v občini Pivka in na cesti Babno polje - Podgora pri Ložu. 

Center za obveščanje je sporočil, da so v omenjenih občinah zabeležili 37 dogodkov, aktiviranih pa je bilo 35 gasilskih enot, ki so predvsem zaradi močnega vetra odstranjevale podrto drevje, ki je padlo na vozišča. 

Močan veter odkrival strehe in poškodoval daljnovod

Gasilci so morali zaščititi tudi več odkritih ostrešij stanovanjskih in drugih objektov. Že dopoldne je na Ljubljanski cesti v Kočevju veter odkril del strehe na bencinskem servisu.

V naselju Luče v občini Grosuplje je močan veter poškodoval električni daljnovod. Eden izmed drogov se je zlomil ter začel goreti, območje so do prihoda dežurnega uslužbenca Elektro Ljubljana zaščitili gasilci, so navedli v poročilu.

Kot je danes za STA povedal prognostik Blaž Šter z Agencije za okolje, je nad naše kraje začel dotekati toplejši zrak.  Ob tem bo pihal zmeren do močan veter južnih smeri. 

Danes zvečer in ponoči lahko na območju med Notranjsko in Dolenjsko ter v delu Osrednje Slovenije sunki južnega vetra presežejo 70 kilometrov na uro.

Veter se bo spuščal, kar pomeni, da bo sunkovit in da bo sušil padavine, tako da se lahko večji del Slovenije nadeja suhe noči, obenem pa bomo imeli obilne padavine na severozahodu, je pojasnil Šter. 

Na severozahodu bo do jutri zjutraj padlo od 150 do 200, krajevno lahko tudi nad 200 milimetrov padavin.

Starejše novice