Slika je simbolična.
Študenti so delo med epidemijo koronavirusa iskali, saj so številni ostali brez prihodkov. Pri študentskih servisih smo preverili, kakšna je trenutna situacija s ponudbo študentskih del.

Povpraševanje za študentsko delo je trenutno manjše kot sicer, so za Mariborinfo povedali na Študentskem servisu Maribor.

Sklepajo, da je razlog v tem, da se šola še ni prav zaključila, prav tako pa še vedno traja izpitno obdobje in zato dijaki in študentje še nimajo veliko časa za opravljanje dela.

Verjamejo, da bo več dijakov in študentov iskalo delo s pričetkom počitnic.

Da bo povpraševanje po službah s strani študentov in dijakov večje čez približno en teden oziroma 14 dni, menijo tudi na e-študentskem servisu

Zaželena pomoč v gostinstvu in turizmu

Povpraševanje po študentih in dijakih s strani podjetij pa je kar precejšnje. Iz e-študentskega servisa za Mariborinfo povedo, da je povpraševanje približno na takem nivoju kot leta 2019, kakšen dan sprejmejo celo več del kot takrat.

Trenutno podjetja največ iščejo študente za delo v gostinstvu in turizmu, prodaji, za opravljanje fizičnih del in raznih strokovnih del.

Tudi Študentski servis Maribor ima največ oglasov za delo v strežbi. Sledijo oglasi za pomoč pri prodaji v trgovini. Veliko je tudi proizvodnega dela in dela v skladišču. 

Povpraševanje po študentskih delih v času epidemije

Na Študentskem servisu Maribor pojasnjujejo, da so dijaki in študentje povpraševali po delu, saj so številni med epidemijo ostali brez prihodkov. 

»Študenti so zaradi ukrepov povezanih z epidemijo ostali brez dela, saj so nekateri delodajalci morali omejiti poslovanje ali pa so popolnoma prenehali s poslovanjem in študentov niso potrebovali,« so povedali.

Spremenila se je tudi ponudba del, saj ni bilo strežbe. Največ je bilo ponudbe za dela v skladišču, v proizvodnji, dostavi hrane, delo v zdravstvu (potrebovali so pomoč pri oskrbi starostnikov, prevozih, dela v bolnišnici), delo v trgovini (razkuževanje vozičkov, čiščenje), delo v spletni trgovini in varstvo otrok. 

Ponudba del v času epidemije se je zmanjševala in zviševala glede na veljavne ukrepe

Ponudba študentskih del se je zviševala in zmanjševala glede na to, kakšni so bili ukrepi v namen zajezitve koronavirusa, pa pravijo na e-študentskem servisu. 

Največji padec so zaznali pri prvem zaprtju - marec, april 2020 - saj je bila takrat ponudba del tudi do 90 odstotkov nižja. V obdobju od maja do oktobra 2020 je bilo stanje boljše, upad je bil približno od 20 do 30 odstoten, odvisno od meseca. 

Zaznali so, da se ponudba dokaj hitro vrne, ko se ukrepi sprostijo.

Kako do najboljše izkušnje? To pri iskanju dela svetujejo študentski servisi

Iz e-študentskega servisa študentom svetujejo, da razmislijo, kaj je tisto, kar jih najbolj veseli in skušajo najti delo v tej smeri. Študentsko delo omogoča, da preizkusite, če je poklic, ki bi si ga želeli opravljati v prihodnosti, pravi.

Če izkušenj še nimate, najbolje, da poprimete za tista dela, ki so enostavna in se jih boste hitro priučili, kasneje pa izbrali taka, ki že zahtevajo določene izkušnje.

Na Študentskem servisu Maribor ob tem dodajajo, da je delodajalcem čedalje bolj pomembno, da imajo njihovi kandidati za zaposlitev delovne izkušnje pridobljene že v času študija.

Iskalcem dela vedno svetujejo, da se pred pričetkom dela z delodajalcem dogovorijo o vseh podrobnostih dela, kot so višina plačila za delo, ali bo potrebno uvajanje, kdaj bodo dobili plačilo in o morebitnih dodatnih zahtevah delodajalca in pogojih dela.

Preden se dijak ali študent odloči za delo pri določenem delodajalcu lahko sam preveri, če je delodajalec na seznamu neplačnikov in tako predčasno prepreči morebitne nevšečnosti, ki bi lahko nastale med ali po opravljanju dela pri delodajalcu.

Na kaj morate biti pozorni, če delo iščete prvič?  

Pred vsakim pričetkom dela je potrebno urediti napotnico za delo. Napotnica je pravna podlaga za delo preko študentskega servisa, zato je napotnico potrebno naročiti pred začetkom dela. 

»Zelo pomembno je, da je napotnica urejena pravočasno, saj gre v nasprotnem primeru za delo 'na črno', v primeru inšpekcijskega pregleda pa bo kazen dobilo podjetje in študent,« pojasnjujejo na Študentskem servisu Maribor.

Dobro je vedeti tudi to, da študenti in dijaki z delodajalci niso dolžni podpisovati dodatnih pogodb.

Komentarji (4)

TABORČAN (ni preverjeno)

s študenti ni kaj
smo imeli nekaj študentarije
samo pijančevanje in drogiranje
sam nered in nesnaga
tak da za sedaj raje najemamo Romune
so trikrat bolj pridni

študent231321 (ni preverjeno)

če same ološ študente zrihtaš takšne maš..
najemaj romune samo ka ti kradnejo na velko idiot

In reply to by TABORČAN (ni preverjeno)

Zikollino (ni preverjeno)

kradnejo na velko
ti mama i tata

In reply to by študent231321 (ni preverjeno)

TABORČAN (ni preverjeno)

ČE STE PA VSI OLOŠ

In reply to by študent231321 (ni preverjeno)

Starejše novice