Približuje se poletje, ko številni dijaki in študenti pogledujejo za študentskim delom. Na študentskih servisih smo preverili, kakšna je ponudba del, katerih je največ in katera mlade iskalce del najbolj pritegnejo.

Da se mladi v poletnem času odločajo za počitniško delo, potrjujejo na Študentskem servisu Maribor.

»V času poletnih počitnice beležimo večje povpraševanje, predvsem pa večjo ponudbo prostih del,« je za Mariborinfo povedala Melanie Buhin.

Kot je izpostavil Darko Kutoš, direktor Pomurskega študentskega servisa, je mesec junij ravno pravi čas za iskanje počitniškega dela. V večini podjetij se v tem času pojavi potreba po dodatnem kadru, saj so številni dopusti in manko delavcev.  

Dodal je, da je v tem času študentska sila zelo dobrodošla za podjetja, »da nadomestijo te vrzeli, ki nastanejo v poletnem času zaradi dopustov in dobijo tudi nekaj sveže krvi mladih in motiviranih sodelavcev, da najdejo kandidate, ki se lahko kasneje tudi zaposlijo pri njih«.

Ponudba del presega povpraševanje

Na e-študentskem servisu pojasnjujejo, da ponudba del delodajalcev presega povpraševanje s strani dijakov in študentov. 

»Generacije dijakov in študentov se zmanjšujejo, obenem pa imajo zaradi šolskih obveznosti manj časa za delo,« pojasnjujejo. V šolskem letu 2021/2022 je bilo v primerjavi s šolskim letom 2011/2012 kar 15 odstotkov manj dijakov in študentov. 

Katerih del je največ? Trenutno je največ ponudb za delo v kuhinji, delo v trgovini, proizvodna dela in za delo v strežbi. Na Študentskem servisu Maribor pričakujejo kmalu še porast ponudb del v turističnem sektorju.

Tudi na e-študentskem servisu razlagajo, da je v času počitnic več ponudbe za delo v turističnih središčih, za dela kot so učitelji plavanja, animatorji, reševalci iz vode … Poleti je več tudi povpraševanja po strežbi.

Katera dela so najbolj zaželena?

Dijaki iščejo predvsem enostavnejša dela, kot so pakiranje, zlaganje na police v trgovinah. Dekleta zanimajo tudi razna dela v administraciji ali delo hostes. 

»Fantje povprašujejo tudi po težjih fizičnih delih in delu v proizvodnji, saj podjetja za takšna dela večinoma ponujajo višje urne postavke,« razlaga Buhin iz Študentskega servisa Maribor. 

Dodaja, da si študentje radi izbirajo dela, ki so povezana s smerjo njihovega izobraževanja: »Velikokrat se zgodi, da jim po opravljenem študentskem delu ponudijo tudi redno zaposlitev.«

Študentom pri iskanju dela najbolj pomembno plačilo

Kot opažajo na Pomurskem študentskem servisu, študenti in dijaki pri iskanju dela upoštevajo tri kriterije: plačilo, kraj dela in vrsto dela. Pomembno jim je predvsem plačilo.

Če je delo dobro plačano, je lahko tudi težko in se bo vseeno takoj razgrabilo, saj se mladi zavedajo, da bodo tako več zaslužili. 

»Če je neka cena dela recimo deset evrov bruto, bo to delo takoj šlo, pa tudi če bo recimo to delo zajemalo, da je potrebno čistiti stranišča. Tako, da dela, ki se razgrabijo v trenutku, so tista najbolj plačana dela,« je povedal Kutoš. 

Da je pomemben kriterij pri izbiri dela višina urne postavke, navajajo tudi na Študentskem servisu Maribor: »Pomembno jim je, da je plačilo za opravljeno delo primerno glede na zahtevnost dela in trud, ki ga vložijo.« 

Pomembno tudi, da se delo prilagaja njihovemu urniku

Ob tem na Študentskem servisu Maribor izpostavljajo še prilagodljiv urnik, prijazno delovno okolje in delovne izkušnje. 

»Študenti in dijaki pogosto iščejo delo, ki se lahko prilagaja njihovemu šolskemu/študijskemu urniku,« razlaga Buhin: »Menim da je možnost fleksibilnega delovnega časa zanje ključna.«

Ob tem pravi, da dijaki in študenti iščejo takšno delo, ki jim omogoča pridobivanje relevantnih delovnih izkušenj.

Pomembno pa je tudi, da delodajalec ustvari prijetno delovno okolje, kjer se dijaki in študenti počutijo dobrodošle, cenjene in podprte: »To vključuje odnos s sodelavci, mentorstvo in možnosti za učenje.«

Zaradi pomanjkanja kadrov višje urne postavke

Najboljše plačana so večinoma računalniška dela, promocije in fizično zahtevnejša dela. Buhin pojasnjuje, da je višina urne postavke odvisna od več dejavnikov, ni več splošnega pravila da bi bila določena vrsta dela manj plačana.

»V zadnjem letu, ko vlada izrazito pomanjkanje po kandidatih za delo, opažamo tudi splošno povišanje urnih postavk,« dodaja. 

Minimalna študentska postavka v Sloveniji se je sicer povišala z 21. januarjem, ko je bil dvig minimalne plače. Z dosedanjih 6,17 evra se je tako zvišala na 6,92 evra bruto oziroma 5,85 evra neto. 

Katera so najboljše in katera najslabše plačana dela?

Na e-študentskem servisu pravijo, da najbolje plačana dela zahtevajo določeno znanje, veščine, včasih izkušnje. 

Najvišje postavke za poučevanje in inštrukcije se začno pri 12 evrih bruto, vaditelji oziroma trenerji plavanja so plačani vsaj 11,9 evra bruto, računalničarji in programerji nad 11,2 evra bruto, selilci najmanj 10 evrov bruto.

Najslabše plačana dela so dela, ki so plačana po minimalni urni postavki. Takih je trenutno objavljenih okrog deset odstotkov. 

Primeri del, ki so plačani po minimalni urni postavki, so: delo v proizvodnji, skladišču, pomoč pri prodaji, pomoč v kuhinji, pomoč pri strežbi. 

Pred začetkom dela je treba urediti napotnico

Melanie Buhin iz Študentskega servisa Maribor dijake in študente opozarja, da si morajo pred začetkom dela urediti napotnico za delo. 

»V kolikor gre za mladoletne dijake naj bodo tudi pozorni na to, da za njih veljajo še dodatne posebnosti,« dodaja: »Prepoved nočnega dela, prodaja tobačnih izdelkov in tako dalje.«

»Za vse pa velja, da se lahko za vsa vprašanja in za morebitno pomoč pri reševanju nesporazumov zmeraj obrnejo na naše poslovalnice,« je še povedala. 

Vsem študentom in dijakom priporoča, da se čez poletje preizkusijo v kakšnem delu: »Delo lahko prinese neprecenljive izkušnje, ki vam bodo koristile v prihodnosti.«

»Izkoristite poletje za pridobivanje dragocenih izkušenj«

Buhin navaja prednosti preizkušanja v delovnem okolju: »Spoznali boste nove veščine, razvili samostojnost in odgovornost ter se naučili delati v ekipi. Poleg tega boste pridobili vpogled v različne industrije in morda odkrili svojo strast in poklicno pot.«

»Ne glede na to, ali je to vaša prva izkušnja z delom ali pa že imate nekaj izkušenj, vam bo delo omogočilo osebno rast in vam odprlo nove priložnosti,« dodaja: »Ne odlašajte, izkoristite to poletje za pridobivanje dragocenih izkušenj in raziskovanje svojih potencialov.« 

Svetuje, da pred začetkom dela pridobite odgovore na vsa vprašanja in da se dogovorite glede urne postavke in delovnega časa. 

»Prav tako bi jim predlagala, da pred začetkom iskanja razmislijo o svojih interesih in veščinah in usmerijo iskanje v takšna dela, ki jih zanimajo,« dodaja Buhin: »Ter da se pripravijo na razgovor za delo.« 

Starejše novice