Z današnjim dnem se začenja prodaja enotnih subvencioniranih vozovnic integriranega javnega potniškega prometa. Vlogo je mogoče oddati z uporabo e-identitete na portalu eUprava.

Subvencionirane vozovnice študentom, dijakom in udeležencem izobraževanja odraslih omogočajo dostopnejši javni prevoz do izobraževalnega zavoda.

Z nakupom vozovnice preko spleta prispevate tudi k zmanjšanju širjenja okužb s koronavirusom ter s tem zaščitite sebe in vaše najbližje pred okužbo, pravi minister Boštjan Koritnik

Minister za javno upravo poziva k nakupu vozovnice od doma

Boštjan Koritnik, minister za javno upravo, ob začetku prodaje vozovnic poziva k uporabi elektronskega postopka na eUpravi.

»Končno je storitev digitalizirana, poenostavljena, uporabniku prijazna ter omogoča, da namesto čakanja v vrsti, prihranite svoj čas ter opravite nakup z domačega naslonjača. Začnimo to šolsko in študijsko leto drugače. Preudarno, tudi s pomočjo elektronskih storitev, ki so nam na voljo,« je dejal.

Štirje prevozniki vključeni v sistem SI-PASS

Za spletno pridobitev vozovnice so v postopek vključeni štirje prevozniki, in sicer Arriva, Ljubljanski potniški promet, Nomago in Slovenske železnice.

Vsi ponudniki so povezani v sistem SI-PASS, kar uporabniku omogoča enkratno prijavo v postopek. 

Kdo vse mora oddati vlogo?

Vlogo morajo oddati vsi tisti, ki prvič zaprosijo za subvencionirano vozovnico in tisti, ki želijo podaljšati veljavnost vloge iz preteklega šolskega oziroma študijskega leta.

Podrobnejše informacije glede pridobitve subvencionirane vozovnice najdete na spletnih mestih ministrstva za infrastrukturo, ministrstva za javno upravo, IJPP in eUprave. 

Navodila za nakup subvencionirane vozovnice

Dijak ali študent na portalu eUprava s svojo e-identiteto (digitalno potrdilo ali smsPASS) odda vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice.

V nekaj minutah prejme odgovor in ob pridobitvi pozitivne odločitve o upravičenosti do subvencionirane vozovnice, dobi aktivno povezavo, ki ga ob kliku preusmeri na spletno mesto.

Tam lahko izbere želenega prevoznika in v njegovi spletni prodajni aplikaciji kupi vozovnico. Ker je uporabnik prijavljen s svojo e-identiteto (digitalno potrdilo ali smsPASS) lahko takoj kupi vozovnico.

Ob prvem prevozu se ob stiku kartice IJPP z validatorjem na kartico naloži kupljena vozovnica.

Kako pridobiti e-identiteto?

Iz ministrstva za javno upravo sporočajo vsem, ki nimajo e-identitete (digitalnega potrdila ali mobilne identitete smsPASS), ga z osebnim dokumentom lahko pridobijo na najbližji upravni enoti, kjer oddajo vlogo za pridobitev brezplačnega digitalnega potrdila.

Zahtevek za pridobitev mobilne identitete smsPASS pa lahko oddajo na več prijavnih službah, kot so upravne enote, centri za socialno delo, Finančna uprava Republike Slovenije, območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. 

V digitaliziran postopek nakupa vozovnice vključenih več deležnikov

V celoten postopek digitalizacije je vključeno več ministrstev, in sicer ministrstvo za javno upravo, ministrstvo za infrastrukturo, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ministrstvo za notranje zadeve, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter Olimpijski komite Slovenije. 

Starejše novice