Slika je simbolična.
Odpoklicali izdelek suha domača salama Zlate doline.

Podjetje Zlata dolina iz Slovenskih Konjic je zaradi možne prisotnosti listerije iz prodaje odpoklicalo izdelek suha domača salama v 500-gramskem pakiranju.

Serijska oznaka izdelka je 3831029360762, LOT 145, rok uporabe pa 12. november in 19. november 2022.

Podjetje kupce prosi, da v primeru, da imajo izdelek doma, tega ne uporabljajo. Če bodo izdelek vrnili v trgovino, jim je trgovec dolžan vrniti kupnino.

Listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti

Listerija (Listeria monocytogenes) je paličasta bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih (tudi ptic, rib, klopov, muh), pa tudi v številnih živilih.

Bolezen, ki jo povzroča listerija, imenujemo listerioza

Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so najpogostejši vir okužbe živila. Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili.

V Evropi od začetka novega tisočletja v mnogih državah opažajo porast števila okužb z listerijo (Avstrija, Italija, Danska, Madžarska, Francija, Španija, Švedska). V Sloveniji je bilo v obdobju od leta 2005 do 2014 prijavljenih 80 primerov listerioze (dejansko število obolelih je verjetno bistveno večje), umrlo je 18 obolelih (tri ženske in 15 moških v starosti med 18 in 90 let).

Komentarji (4)

BOZIDAR (ni preverjeno)

i feeel SLO dobesedno

pohorskisvizec

Packi!

FRAP (ni preverjeno)

In koliko take in podobne nevarne hrane s trgovinskih polic smo že nevede prebavil?

Fischer (ni preverjeno)

V nobeni klobasi še ni bilo kaj zdravega, samo zmleto sranje.

Starejše novice