Slika je simbolična.
V Mariboru in Ljubljani so bili zaznani lažni vzorci 3-MMC, ki je na ulici znan pod vzdevkom »sladoled«. V resnici pa je vseboval sintetični katinon 3-CMC. Kaj to pomeni za zdravje uporabnikov?

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi je bilo v Mariboru in Ljubljani zaznanih več vzorcev, ki so se prodajali kot 3-MMC, vsebovali pa so 3-CMC ali 2-MMC.

Kot pojasnjuje društvo DrogArt, o snovi 3-CMC ni na voljo veliko informacij, predvideva pa se, da povzroča podobne stranske učinke kot drugi sintetični katinoni. 

Med temi so povišan srčni utrip, povišan krvni tlak, vznemirjenost, psihoza, epileptični napad, pregretje telesa, bolečine v prsih. 

V povezavi z uporabo 3-CMC je več držav Evropske unije, med njimi tudi Slovenija, poročalo o številnih zastrupitvah in smrtnih primerih.

V letošnjem letu več lažnih »sladoledov«

V letošnjem letu so zaznali večje število lažnih produktov, ki so se prodajali kot sladoled (3-MMC).

Uporabnikom te droge društvo DrogArt zato priporoča uporabo anonimne storitve testiranja drog.

Trenutno je na voljo malo informacij o tveganjih povezanih s 3-CMC in ostalimi katinoni. 4-kloroamfetamin (4-CA, amfetaminski derivat) je znan kot zelo nevrotoksična substanca. Ker sta si 4-CA in 3-CMC strukturno zelo podobna, obstaja verjetnost, da gre tudi v primeru 3-CMC za toksično substanco.

Čeprav nasploh velja, da se je drog treba izogibati, Nacionalni inštitut za varovanje zdravja poziva, da nikakor ne vnašate omenjenih spojin.

Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbralo Združenja DrogArt. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

Komentarji (9)

ovi (ni preverjeno)

no - Svižće - boš reko kero - (in Tezenčari) - o "mati moja" - ? -
lep popoldan , tekunice !

ovi (ni preverjeno)

..o onih "kao jumperjih iz mosta ...ne...seveda neee ...pizde jedne...

In reply to by ovi (ni preverjeno)

Leka (ni preverjeno)

Strihnin za sladilo .

RP (ni preverjeno)

Da v povezavi z drogami hkrati govirite o zdravju uporabnikov he pa ze cist ubrisano.

Rq (ni preverjeno)

pri nobeni drogi ni čisto nič zdravega in opozarjanje, da se pa naj tej izognemo, je perverzno. ITAQ DA VSEM SE JE TREBA IZOGNIT.

In reply to by RP (ni preverjeno)

DENIS1234 (ni preverjeno)

Ta članek je pa čisto mimo (pazite kakšno drogo kupujete, zdravje uporabnika.....)......kaj je avtor članka kadil pred objavo....bolano....

Snezic (ni preverjeno)

Kr naj papajo, mamilaši so samo breme države

Rq (ni preverjeno)

a to je cajtng za drogeraše ali kaj??? da opozarjate, katere so varne in katere ne? ker to je taka vsakdanja novica v stilu "Pazite, danes zjutraj bo poledica". Samo da je ta za drogeraše.

Escobar Rajzink (ni preverjeno)

Najbolši prašek je arijel!

Starejše novice