Slika je simbolična.
Po aprilskih temperaturnih rekordih, ko so se temperature povzpela nad 30 stopinj Celzija, sledi izrazita sprememba vremena. Prihaja nevarnost snegoloma in pozebe.

Zadnje dni smo priča neobičajno visokim temperaturam za ta letni čas. V Metliki se je včeraj živo srebro povzpelo do 31,8 stopinj Celzija. 

A po poletnih temperaturah sledi preobrat. Vremenoslovci napovedujejo ohladitev s padavinami, tudi nevihtami. 

Temperature bodo jutri dopoldne še od 12 do 22, popoldne pa le še od 1 do 9 stopinj Celzija. 

Nevarnost snegoloma in pozebe

Meja sneženja se bo v torek popoldne spustila do nadmorske višine okoli 700 metrov, zvečer in v noči na sredo pa ponekod v osrednji in južni Sloveniji še niže. V višjih legah, nad okoli 800 metrov, lahko zapade okoli 20 centimetrov snega.

Krajevno lahko nastane snegolom, opozarjajo na Agenciji za okolje. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije svarijo tudi pred morebitno pozebo. 

Oblačno vreme z občasnimi padavinami in precej nižjimi temperaturami, kot smo jih bili vajeni v prvi polovici aprila, se bo nadaljevalo kakšen teden dni.

Kako preprečiti oziroma omiliti škodo zaradi pozebe?

Posledice pozebe je mogoče zmanjšati z različnimi tehnikami zaščite sadnih dreves, med drugim z dovajanjem toplote v nasade, oroševanjem, dimljenjem in podobnimi pristopi. 

Podrobneje so vse tehnike opisane v Tehnoloških navodilih za zaščito pred spomladansko pozebo, ki so dostopni na tej obarvani povezavi

Javna služba za sadjarstvo pri jablanah in hruškah priporoča škropljenje s pripravkom Novagib 0,5 litra na hekrar, ki se izvaja dan ali dva po pozebi oziroma po vsakih pozebnih temperaturah. 

Pri tem je treba upoštevati omejitve maksimalno dovoljenih količin na hektar sadovnjaka: pri jablanah skupno največ 2,0 litra na hektar, pri hruškah pa največ 1,2 litra Novagiba na hektar.

Samo pri hruškah pa je možno za izboljšanje nastavka po pozebnih temperaturah uporabiti  Florgib tablete. Proizvajalec priporoča šest tablet na hektar. V primeru zelo močnih pozeb proizvajalec priporoča kombinacijo oziroma mešanico Florgib tablet (tri tablete na hektar) in Novagiba (0,4 litra na hektar).

Kako je z izplačili odškodnin za lansko pozebo? 

Kot pojasnjujejo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, je škodo za lansko pozebo vlada potrdila 29. februarja 2024. Zaradi pritožb sadjarjev se je postopek nekoliko ustavil. 

Škode za preteklo leto se sicer navadno izplačujejo med aprilom in junijem.

Starejše novice