Vir: osebni arhiv Haidi Zakelšek
Ni skrivnost, da v industriji programiranja prevladujejo moški. A se ob tem pojavljajo glasovi za spodbujanje večje enakosti na tem področju. Ena izmed njih je tudi izkušena programerka Haidi Zakelšek, ki nam je razkrila svoj boj za enakopravnost.

Kljub napredku, ki smo ga dosegli v boju za enakopravnost med spoloma, se ženske še vedno spopadajo s številnimi ovirami in nepravičnostmi na delovnem mestu.

Nič drugače ni v svetu tehnologije, kjer se inovacije hitro razvijajo in oblikujejo našo prihodnost. Zato bi pričakovali, da so možnosti enako dostopne za vse, ne glede na spol.

Eno takšnih področjih znotraj informacijsko-komunikacijske tehnologije je tudi programiranje. Gre za industrijo, kjer prevladuje moška prisotnost, medtem ko ženske še vedno predstavljajo manjšinski delež. 

Vendar pa se v zadnjem času pojavljajo glasovi, ki odpirajo pogovor o tej temi in si prizadevajo za spremembo. Med njimi je tudi izkušena programerka Haidi Zakelšek, ki nam je razkrila svoje izkušnje in poglede na spolno neenakost

Z njo smo raziskovali, kako ta problem vpliva na ženske, kako ga presegati ter kaj lahko storimo za spodbujanje večje raznolikosti in enakosti v svetu programiranja.

Programiranje jo spremlja že od malih nog

Haidi Zakelšek je zaključila magistrski študij na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko s področja informacijske tehnologije. Programiranje jo je spremljalo že od malih nog, saj se z njim ukvarja tudi njen starejši brat.

Končno odločitev, da se tudi sama poda v vode programiranja, je sprejela po obisku informativnih dnevov na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. 

»V prvih dnevih študija se je vame še malo prikradel dvom, ampak se je nato hitro izkazalo, da sem naredila pravo odločitev. Vse skupaj me je pripeljalo sem, in moram reči, da sem za to izkušnjo zelo hvaležna,« razlaga Haidi Zakelšek.

Kot pravi, je študij informacijske tehnologije zelo obsežen, velik del programa pa je namenjen tudi programiranju.

»Preučevali smo algoritme, vzorce in dobre prakse, kar je res pomembno. Ampak ni programiranje samo to. Ko postaneš programer, velikokrat delaš v ekipi in takrat pridejo v ospredje tudi druge veščine. Pomembno je dobro načrtovanje projekta, sestavljanje ekipe s pravimi ljudmi, dobra in jasna komunikacija ter še veliko drugega,« meni Zakelšek.

Na dodiplomskem študiju je imela le sedem sošolk

Da je programiranje poklic, v katerem dominirajo moški, razkriva tudi dejstvo, da je bilo v študijskem letniku, ki ga je obiskovala Haidi, od sedemdesetih vpisanih študentov, le osem deklet.

»S sošolkami smo se zelo povezale in skupaj preživele čudovito obdobje študija. Ampak sedaj opažam, da se vedno več deklet odloča za to smer študija,« razlaga Zakelšek.

Pri tem dodaja, da se tekom študija zaradi svojega spola ni srečevala z ovirami ali morebitnimi predsodki. »Na faksu sem bila zmeraj deležna spoštljivega odnosa. Nikoli nisem imela občutka, da nimam enakih možnosti kot nekdo drug,« meni Zakelšek.

Med študija se je vključevala v številne projekte, kaj hitro pa je delovne izkušnje začela nabirati v podjetju Maestro Amadeus, kjer se je srečala s svetom zagonskih podjetij (ang. Startup).

Trenutno je zaposlena pri tujem delodajalcu, hkrati pa s svojim znanjem pomaga lokalnim podjetjem pri vzpostavitvi spletnih platform in tako podpira slovenske proizvajalce.

»Počasi stopam na svojo podjetniško pot in se tega zelo veselim,« razlaga Zakelšek.

Opazka, da ženske niso primerne za delo v programerskih vodah

Kaj kmalu je v programerski industriji začela opažati določene razlike v obravnavni in priložnostih med moškimi in ženskami. Kot razlaga Haidi Zakelšek, je bila med delom deležna tudi opazk in neprimernih komentarjev. Med drugim, da ženske niso primerne za delo programerja.

»Zavedala sem se, da to področje ni tradicionalno 'žensko delo' in nisem bila presenečena nad predsodki, so pa se me na začetku takšne stvari dotaknile veliko bolj kot se me zdaj, saj se bolj zavedam, da niso odraz moje osebnosti ali sposobnosti. Trudim se, da ne jemljem teh stvari osebno,« poudarja Zakelšek.

Pri tem dodaja, da gre za situacije, ki so vseeno v manjšini, prav tako meni, da takšni in drugačni predsodki zaradi njenega spola za zdaj še niso vplivali na njene karierne možnosti ali napredovanje v programerski industriji.

»Zaveza k raznolikosti v podjetjih se začne od zgoraj«

Haidi Zakelšek meni, da se podjetja vse bolj zavedajo družbene klime neenake obravnave med moškimi in ženskami, zaradi česar se po njenih besedah trudijo odpraviti te neenakosti.

»Vedno več podjetij si prizadeva za spodbujanje raznolikosti in enakosti ter aktivno ustvarja okolje, kjer so priložnosti enako dostopne za vse, ne glede na spol. Opazujem, kako se podjetja zavzemajo za večjo vključenost žensk v programersko industrijo in se osredotočajo na odpravo predsodkov ter ustvarjanje enakih možnosti za vse,« poudarja Zakelšek.

Haidi dodaja, da pri spodbujanju teh sprememb igrajo podjetja zelo pomembno vlogo. »Zaveza k raznolikosti v podjetjih se začne od zgoraj. To pomeni, da morajo vodstvene ekipe aktivno vključevati in spodbujati raznolikost v svojih vrstah. Podjetja lahko razvijejo politike in prakse, ki odpravljajo predsodke in spodbujajo enake možnosti za vse zaposlene,« meni Haidi Zakelšek.

Ne smemo dovoliti, da nas ustavijo dvomi ali stereotipi

Haidi bi si kljub vsemu v programerski industriji želi več žensk, kot pravi, bi si želela videti, da se programiranje kot industrija še naprej odpira za vse, ne glede na spol.

»Upam, da bodo izobraževalne ustanove in družba kot celota spodbujale zanimanje za programiranje in STEM (znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika) med dekleti in mladimi ženskami. Pričakujem, da bodo podjetja še naprej razvijala in uvajala politike, ki odpravljajo predsodke in podpirala raznolikost in enakost,« pravi Haidi Zakelšek.

Ne nazadnje smo jo za konec povprašali še, kakšno je njeno sporočilo ali nasvet ženskam, ki se želijo podati v svet programiranja in tehnologije. Njen prvi nasvet je, da naj verjamejo vase in se ne ozirajo na stereotipe in predsodke.

»Menim, da so inženirski poklici nedvomno poklici prihodnosti. Ne smemo dovoliti, da nas dvomi ali stereotipi zaustavijo, saj si lahko ob takem poklicu uredimo zelo lepo življenje in mogoče celo lažje stopimo na svojo podjetniško pot v primerjavi z drugimi industrijami. Prav tako imamo možnost postati digitalni nomad in uživati v svobodi ter fleksibilnosti, ki jo ti poklici ponujajo. Zelo sem vesela in hvaležna, da me je moja pot vodila sem,« zaključuje Haidi Zakelšek.

Projekt »Odkrito na spletu« sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Komentarji (2)

ah (ni preverjeno)

Luštna, ampak vzvišena. Sem ji pisal leto nazaj pa sploh ne odpiše, a lepi sem kot, da bi me bog nariso :)))

Problematik (ni preverjeno)

Ženske so v programiranju zelo dobrodošle, sama sem drugačen občutek dobila samo tekom študija na Feriju R-IT, na delovnem mestu sem tretirana enakopravno, tako da izspostavljanje ene osebe, ker ima magistrski študij (impresivno) ni ne vem kako pomembno. Boljše izpostavit programerke, ki že vrsto let delajo v podjetjih.

Starejše novice