Slika je simbolična.
Med 7. in 13. marcem obeležujemo slovenski teden boja proti raku.

»Ne čakajte na konec pandemije, proti raku ukrepajte takoj.« Tako se glasi slogan letošnjega, že 39. slovenskega tedna boja proti raku, ki ga organizira Zveza slovenskih društev boja proti raku v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana.

S sloganom želijo opozoriti, da je rak med nami vedno. Manjše število novoodkritih rakov v zadnjih dveh letih pa ni posledica dejanskega upada rakovih obolenj, temveč dejavnikov, povezanih s pandemijo. 

»Pandemija covid-19 ni in ne sme biti razlog, da bi ljudje odlašali. Rak praviloma ni akutna bolezen in kljub dodatnim pandemskim izzivom je prav, da vztrajamo, vztrajamo pri zdravem življenjskem slogu, cepimo svoje otroke proti okužbam, ki povzročajo raka, in se udeležujemo presejalnih programov za raka, ki delujejo od maja 2020 dalje neprekinjeno,« izpostavlja Urška Ivanuš, predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku.

Kompleksne informacije morajo biti razumljive

Onkološki bolniki in tisti, ki jih skrbi, da imajo morda raka, med drugim doživljajo veliko čustveno in psihološko stisko, ki jim še dodatno otežuje ohranjanje in uporabo zdravstvenih informacij.

Tokratne aktivnosti organizatorjev zato izpostavljajo pomen zdravstvene pismenosti in pravočasnega ukrepanja.

»Zdravstveno nepismeni slabše ocenijo svoje zdravje. Zato je zelo pomembno, da so informacije, ki so v jeziku medicine za mnoge nerazumljive, podane na enostaven in razumljiv način ter enostavno dostopne,« pojasnjuje Zvezdana Mavrič Vražič, predsednica Društva za boj proti raku Štajerske Maribor.

Aktivno tudi Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor

V Mariboru je aktivno Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor, ki je prostovoljno, nepridobitno in humanitarno združenje, ki deluje že 40 let.

Društvo deluje na območju Upravnih enot Ruše, Slovenska Bistrica, Maribor, Pesnica, Lenart in Ptuj.

Leta 2019 pa so za svojo inovacijo klepetalnice in svetovalnice dobili tudi podporo Mestne občine Maribor, ki je bila v okviru Štajerske gospodarstvene zbornice za najboljše inovacije v Podravju, prepoznana kot socialna inovacija.

Kaj je njihova socialna inovacija?

Gre za digitalno klepetalnico, ki so jo v društvu poimenovali e-PISARNA: svetovalnica/klepetalnica Društva za boj proti raku Štajerske Maribor.

Cilj svetovalnice je virtualno nadomeščanje svetovanja v živo, ki je dostopna vsem. Z e-PISARNO je društvo pridobilo informacijsko platformo za vodenje postopkov ter svetovanje in stik z usposobljenim strokovnjakom na daljavo.

»Pri zasnovi e-PISARNE smo se opirali na pomemben strateški dokument Strategija DIGITALNA SLOVENIJA 2020, ki predstavlja zavezo za hitrejši razvoj digitalne družbe in izrabo priložnosti, ki jih omogočajo informacijsko komunikacijske tehnologije ter internet za splošne gospodarske in družbene koristi. Med slednje sodijo tudi koristi zdrave družbe in vseh njenih članov,« pojasnjuje Borut Ambrožič, vodja projekta.

Projekt se je v zadnjih dveh letih izkazal še posebej koristen tudi pri nudenju potrebnih informacij o ukrepih zajezitve epidemije covid-19.

Kakšne so številke?

Po ocenah Registra raka Republike Slovenije je leta 2018 za rakom na novo zbolelo že okrog 15000 ljudi.

Več kot polovica od njih je zbolela za enim od petih najpogostejših rakov, za kožnim rakom, rakom debelega črevesa in danke, prostate, dojke in pljuč.

Skoraj polovico vseh rakavih bolezni bi bilo mogoče preprečiti z zdravim življenjskim slogom, redno udeležbo v presejalnih programih za raka, pa tudi z življenjem v čim manj onesnaženem bivalnem in delovnem okolju.  

Komentarji (2)

dd (ni preverjeno)

RAK NE OBSTAJA VEČ KAJ LAŽETE, SAJ LJUDJE Z RAKOM SO VŠTETI V STATISTIKO KOT "UMRLI S COVIDOM", V LETU 2021 JE MANJ LJUDI UMRLO ZARADI RAKA KOT 2019, ZAKAJ LE HAHAHAHA

amarena

Končno dobra novica za bolnike.

Starejše novice