Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
V Sloveniji, Evropi in po svetu se število okužb s koronavirusom povečuje. Število okuženih pri nas je največje v starostni skupini med 15 in 45 let, Slovenija se po številu okuženih bliža evropskemu povprečju.

Rast okužb lahko pričakujemo še naslednje štiri tedne, je dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager.

V Sloveniji so v sredo zabeležili 1738 okužb s koronavirusom, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je 822, kar je blizu evropskemu povprečju.

»Naši kazalniki tako pri številu smrti kot pri hospitalizacijah in pri številu okuženih v zadnjih 14 dneh so bili do nedavnega pod povprečjem, sedaj pa že dosegamo evropsko povprečje, ki se bliža 1000 na 100.000 prebivalcev v 14 dneh,« je v današnji izjavi za medije dejala Čakš Jagrova.

Tudi število hospitalizacij v Sloveniji rahlo narašča. Za starostno skupino 65 let in več se sicer ne nakazujejo večja tveganja za hospitalizacijo in smrt, se pa nakazuje trend izbruhov v domovih za starejše občane, je opozorila.

Podaljšuje se obdobje pandemije

Čakš Jagrova je poudarila, da so epidemiološki ukrepi, torej nošenje mask, razdalja, razkuževanje in prezračevanje, še vedno priporočeni, da preprečimo širjenje bolezni.

Tudi cepljenje je »izjemno pomemben in učinkovit mehanizem za preprečevanje hudih oblik bolezni in hkrati tudi širjenja«.

Svetovna zdravstvena organizacija je v torek podaljšala obdobje pandemije, saj je s povečevanjem števila okuženih in možnostjo pojava nove različice virusa situacija še zmeraj resna in za javno zdravje mednarodnega pomena še zmeraj predstavlja visoko tveganje, je povedala Čakš Jagrova.

Pričakovati je porast okužb in tudi smrti

Število primerov okužb s koronavirusom četrti teden raste povsod po svetu, razen v Afriki in Združenih državah Amerike, največ okužb pa beležijo v Franciji, Braziliji, Italiji in Nemčiji. Povsod prevladuje različica omikron, in sicer podrazličici BA.5 in BA.4.

V Evropi upad števila primerov beležijo na Portugalskem, Norveškem in Finskem.

V Evropski uniji je z dvema odmerkoma cepljenih preko 70 odstotkov ljudi v celotni populaciji, s poživitvenim odmerkom pa preko 50 odstotkov prebivalcev. V Sloveniji pa je s poživitvenim odmerkom cepljenih nekaj več kot 30 odstotkov ljudi.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni napoveduje rast števila okuženih, hospitalizacij na navadnih in intenzivnih oddelkih, pričakujejo pa tudi nekaj več smrti, je še povedala Nuška Čakš Jager.

Komentarji (4)

SLO (ni preverjeno)

Simple: Rizične skupine moramo zaščititi ostali, ki so mnenja, da jim bo cepivo pomagalo pa se naj čimprej cepijo. Nikoli pa ne bom razumel tega, da smo necepljeni cepljenim nevarni.

Heh (ni preverjeno)

Jaz se ne bi hvalil, da nekaj tako preprostega ne boš nikoli razumel.

In reply to by SLO (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Nestrpno pričakujem tvojo razlago. Pa hočem argumentirano. Seveda pa se svet mora vrteti naprej brez socialnih kriz..

In reply to by Heh (ni preverjeno)

rockandroll (ni preverjeno)

Dajte nehajte, kako da je še virus, če pa imamo novo vlado, virus pa si je izmislil Janez Janša, ste že pozabili kolesarji ?

Starejše novice