Slika je simbolična (foto: Bobo).
Po vzoru Avstrije bi naj tudi pri nas v kratkem začeli s samotestiranjem šolarjev. Interes med učenci in učitelji je majhen. Po mnenju ravnateljev je največja težava pomanjkanje informacij o načinu izvajanja samotestiranja.

Pred prazniki so osnovne in srednje šole prejele okrožnico ministrstva za izobraževanje, v kateri so ravnatelje obvestili o možnosti samotestiranja učencev. Podrobnejših informacij ravnatelji niso prejeli, so pa jih na ministrstvu pozvali, da najkasneje do danes od staršev in dijakov zberejo povratne informacije o tem, koliko učencev je zainteresiranih za samotestiranje. 

Odzivi nekaterih staršev na napovedano samotestiranje so bili burni, a ravnatelji na njihova vprašanja nimajo odgovorov. S strani ministrstva so prejeli le poziv, da med učenci in starši preverijo namero o samotestiranju. Informacij o tem, ali se bo to izvajalo v šolah ali doma in na kak način, niso prejeli. 

Zanimanje med učenci in starši je majhno

Ravnateljica Osnovne šole Ivanjkovci Nada Pignar pojasnjuje, da interes med starši in otroki ni velik. Manj kot tretjina bi se odločila za samotestiranje. Razlog med drugim vidi v preslabi informiranosti s strani ministrstva, tako šol kot posledično tudi staršev. 

Zdravstveni minister Janez Poklukar je pred dnevi napovedal, da se bodo učenci samotestirali doma in ne v šolah. Ravnateljica pravi, da se ji zdi tak način bolj sprejemljiv, kot da bi odgovornost testiranja prenesli na učitelje, ki za to niso usposobljeni. 

Ravnatelji enotni: Problem je pomanjkanje informacij

Anketo o interesu so izvedli tudi na Osnovni šoli Franca Lešnika - Vuka, kjer je dobra četrtina staršev izrazila interes za samotestiranje. Tudi ravnatelj Franc Gosak meni, da bi bil rezultat verjetno drugačen, če bi bile informacije bolj natančne: »Ne vemo niti za kakšne vrste test gre, na kak način bi ga izvajali, informacije so zagotovo pomanjkljive.«

Na Osnovni Šoli III v Murski Soboti se je za samotestiranje opredelila okoli tretjina otrok oziroma njihovih staršev. Do podobnega deleža so prišli tudi po opravljenih anketah na Osnovni šoli I, kjer bi v samotestiranje privolili starši 66 otrok od skupno 228, nam je povedala ravnateljica Tatjana Cesnik.

Ravnatelj Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška Samo Repolusk pa pojasnjuje, da se je v spletni anketi, ki jo je poslal dijakom, odzvala le nekje polovica dijakov. »Od te polovice, ki so se odzvali, je nekje slabih 45 odstotkov izrazilo željo, da bi se samotestirali, malo več kot 55 odstotkov pa je reklo, da se ne bi.«

Odziva staršev v tem času niso prejeli nobenega, »si pa mislim glede na splošno stanje, da obstaja del staršev, ki to podpira, del staršev, ki so neodločeni in del, ki temu odločno nasprotuje.«

Najti dobre rešitve v teh negotovih časih je umetnost sama po sebi

Dijake je o interesu za testiranje povprašala tudi ravnateljica III. gimnazije Maribor Marija Lešer. Samotestiranju je naklonjenih nekje 20 odstotkov dijakov.

»Beseda samotestiranje meni pove, da je to nekaj, kaj počneš sam,« dodaja Lešerjeva, ki meni, da testiranje ne bi smelo biti nekaj, za kar bi skrbela šola. »To je stvar družin, stvar posameznikov, odločitve, ne pa nečesa, kar bi lahko bilo zaukazano, vsaj ne na tak način, da bi šole to izvajale.«

»V tem izjemno težkem in napornem času je najti prave in dobre rešitve umetnost sama po sebi,« je dejala ravnateljica mariborske gimnazije in pristavila: »V vsakem primeru pa si želimo, tako učitelji kot dijaki in njihovi starši, da bi lahko prišli nazaj v šolo in v šoli zvozili do konca šolsko leto.«

Bo projekt sploh izvedljiv?

Na Srednji ekonomski šoli Murska Sobota je interes izrazilo 70 dijakov od 260 vprašanih v anketi. 

»Rezultat je v skladu z našimi pričakovanji glede na pomanjkanje navodil. Sem sicer pojasnil staršem, da gre za manj invanzivno metodo, a je to bilo očitno premalo. Če bi podali več informacij, bi bil verjetno tudi odziv boljši,« meni ravnatelj Darko Petrijan.

Na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota se je od 900 dijakov za samotestiranje izreklo 160 dijakov, negativen odziv pa so prejeli s strani 250 dijakov. Ravnatelj Ludvik Sukič je nad rezultatom ankete začuden, saj so pričakovali boljši odziv.

 »Mislim, da ta projekt v tem trenutku ne bo šel skozi. Problem vidim predvsem v slabi komunikaciji s strani pristojnih, bi pa s tem lahko obdržali šole ves čas odprte,« je razočaran ravnatelj, ki je kritičen tudi nad tem, da so okrožnico prejeli v petek pred prazniki, že v torek pa naj bi imeli odgovore.

Začetek v drugi polovici aprila, zgled Avstrija

Kot je že pred dnevi pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, so se glede samotestiranja zgledovali po dobrih praksah Anglije, Nemčije in Avstrije. Pri naših severnih sosedih samotestiranje učencev in dijakov že od 15. februarja, kjer se je sistem obnesel precej dobro. Ministrstvo je sicer že zagotovilo 300.000 testov za izvedbo samotestiranj, v pripravi pa naj bi bile tudi video vsebine za učence in dijake, ki bodo uporabljati teste.

Samotestiranje naj bi izvajali v četrtek in petek, da bi potem lahko tisti, pri katerih bi bila okužba potrjena, do ponedeljka šli še na PCR test. Skupaj s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano pa so preučili, kakšen pristop bi bil najboljši, in ugotovili, da je za otroke najbolj primeren neinvazivni test z brisom zunanjega dela nosu.

»Test ni invaziven, je lahko izvedljiv, ponovljiv, daje sprejemljive rezultate,« je poudaril Poklukar, ki je napovedal začetek prostovoljnega samotestiranja dijakov in učencev zadnje triade v drugi polovici aprila.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tanja flaškon (nepreverjen)

pa koji so to kurčeviči ravnateljoviči
Če jim kaj ne paše pa naj gredo deske ravnati na žago

Svetlana Maka… (nepreverjen)

ravnatelji ravnajo učiteljice
pod vaservago

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

mariborčan 1975 (nepreverjen)

Ravnateljem najbolj odgovarja, da so šolniki doma in še naprej dobivajo astronomske dodatke! Otroci pa ko vas j...!

Neviden (nepreverjen)

Se morem testirat ,ko grem v trgovino mesaru na pumpo na pošto?Ne?pol pa tudi otroka ne boste,ker osebi odsekam parklje.

Svetlana Maka… (nepreverjen)

a je tebi bik v glavoj se sprdnuo
da si tak fuknjeni

In reply to by Neviden (nepreverjen)

Danvid (nepreverjen)

Cepc'pojdi še še mal se podojit. Pa slovnico se nauči.

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

Neviden (nepreverjen)

Kak obrnete"ravnatelji'starši ne pustijo in prav imajo.STOP TESTIRANJU,ali pa se sami testirajte pred vsakim vstopom v javno stavbo'cepci.

žaga jelovec (nepreverjen)

zaposlimo ravnatelja za ravnanje desk na žagi
Plača 700 evri in eno brezalkoholno pivo na dan

In reply to by Neviden (nepreverjen)

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Tisti, ki se ne bodo samotestirali naj ostanejo doma in spremljajo pouk. Vsi bi radi da se to trpljenje konča, nihče pa ne bi nič naredil!

Starejše novice