Zapleti okoli preimenovanja Titove ceste se nepresenetljivo nadaljujejo.

Spomnimo, radenski svetniki so po odpravi odloka s strani ustavnega sodišča na junijski seji Titovo cesto znova preimenovali v Cesto osamosvojitve Slovenije. Dva opozicijska svetnika Norma Bale in Andrej Berić sta obenem vrnila mandat.

Civilna iniciativa se, seveda, ni predala, 13. julija so s podporo 288 občanov občini predali pobudo volivcem in volivkam za vložitev zahteve za razpis referenduma s prvopodpisanim Francem Vukajčem.

Referendum bi bil zaradi odločanja o Titu po presoji Leljaka neustaven

Sedaj je radenski župan Roman Leljak obvestil, da je pobuda volivce za razpis referenduma glede spornega odloka o preimenovanju ulice nedopustna. Po njegovi presoji je namreč izvedba predlaganega referenduma v neskladju z ustavo, pri čemer take neskladnosti ni mogoče odpraviti, saj bi se na referendumu odločalo o vzpostaviti stanja, ki bi kršilo načelo enakosti in pravičnosti.

Pri tem se sklicuje na odločitev ustavnega sodišča z leta 2011, ko so ustavni sodniki razveljavili poimenovanje Titova cesta ulice v Ljubljani. 

»Volivci oziroma posamezni volivci, tudi s stalnim prebivališčem v Radencih, bi odločali o imenu voditelja države, ki jih je pravnomočno obsodilo v prejšnjem sistemu, novo nastala demokratična država Slovenija pa jih je v isti zadevi pravnomočno oprostila zaradi bistvenih kršitev človekovih pravic,« je še sklepno poudaril Leljak v obvestilu. 

Najprej na upravno, nato še na ustavno sodišče po pravico

To pa seveda ne bo ustavilo pobudnikov, ki bodo izkoristili vsa razpoložljiva pravna sredstva v boju zoper zadnjo odločitev radenske občine.

Kot nam je potrdil Franc Vukajč, gredo že četrtič v boj za Titovo cesto, najprej se bodo obrnili na upravno sodišče, ki je že dvakrat doslej razsodilo v prid civilni iniciativi.

»Če bo treba, bomo šli tudi na ustavno sodišče, kjer smo že trikrat uspeli. Nad odločitvijo župana glede naše pobude smo malce presenečeni zaradi zadnje zaušnice ustavnega sodišča, ampak težko bi dejali, da je nismo potihoma pričakovali,« je še dejal prvopodpisani pobudnik. 

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
PuklastiVanč (nepreverjen)

Kakšen referendum neki ... naj dokaže izvor premoženja/posestva na Kapli, kjer vozi turistični vlakec kupljen v Umagu ... ja, tisti turistični vlak ...

PuklastiVanč (nepreverjen)

Tovariš Tito je bil Leljakov vrhovni komandant ... in delodajalec ... da je ta pubec iz Đurmanca, Hrvatsko Zagorje, sploh imel kaj za jesti ... od kod mu torej na njegovega očeta napisano silno bogatstvo?

In reply to by PuklastiVanč (nepreverjen)

Vanek76 (nepreverjen)

Zato se nam pa zdaj ta Tito vrača v neki drugi obliki ker si ga vsi tako želite nazaj. Vedo oblastniki da nekateri ljudje imajo rajši nekoga ki jih tlači kot pa da dobro dela za narod. Pa tako so vse vsi jokali za njim ker je na stotine tisoč ljudi pobil v bivši državi. Da ne govorim za tega Severno korejskega genocidnika, ampak ljudje so histerično jokali za njim. Tile zdaj so pa organizirani po celem svetu, tako da tistim ki si želite Tita ter podobne njemu vam bo zdaj vsepovsod dobro, pa lepo uživajte.

Zikollino (nepreverjen)

Vanek ... očitno si letnik 1976 ... ni presenetljivo, da ne veš nič ... in glede na pismenost ... ne znaš nič ...

In reply to by Vanek76 (nepreverjen)

pohorskisvizec

Dajte že 1x preimenovati to cesto...diktator je bil....a se vam kolca po tem času?

Zikollino (nepreverjen)

Nič ne kolca ... vsi vemo, da je bilo takrat bolje, kot je danes ... južni Slovani v eni državi, najboljši državi na svetu, katere so se bali fsi ...

In reply to by pohorskisvizec

Starejše novice