Z nepovratnimi evropskimi sredstvi so podprli delo Civilne zaščite na vseh nivojih, v okvir katere spadajo tudi prostovoljni in poklicni gasilci, Gorska reševalna služba, Jamarska reševalna služba ter ostale. 

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila evropska sredstva za projekt

»Zagotavljanje ustrezne opreme za izvajanje nalog na področju zaščite, reševanja in pomoči ob poplavah na državni, regionalni in lokalni ravni.«

Rekorden znesek za pomoč ob naravnih nesrečah

Za 28 milijonov evrov vreden projekt, ki ga bo izvajala Uprava RS za zaščito in reševanje, bo kohezijski sklad prispeval kar 20 milijonov evrov. Gre za rekorden znesek, saj še nikoli doslej za civilno zaščito in tehnično opremo za pomoč ob naravnih nesrečah ni bilo namenjenih toliko evropskih sredstev.

»V Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko se zavedamo, da je varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami eden od ključnih stebrov nacionalne varnosti, saj zajema aktivnosti na področju zaščite, reševanja in pomoči.

Da bo Uprava RS za zaščito in reševanje še naprej uspešno opravljala svoje delo in prispevala k dolgoročnemu obvladovanju poplavne ogroženosti, smo odobrili 20 milijonov evrov evropskih sredstev za 40 specialnih tovornih vozil, 164 menjalnih nadgradenj in 10 priklopnih visokozmogljivih črpalnih enot.

Nova sodobna oprema bo omogočila hiter, varen, učinkovit in koordiniran odziv na pojav poplav na celotnem ozemlju Republike Slovenije in zagotavljala večjo zaščito premoženja in življenj ob poplavah,« so sporočili iz vlade.

Oprema na lokacijah po celotni državi

Vozila bodo locirana na območju celotne države, s čimer bodo omogočene hitre in učinkovite intervencije ter zagotovljena ustrezna tehnična podpora pripadnikom civilne zaščite, gasilcem in ostalim na lokalnem nivoju.

Locirana bodo na 20 hidroloških območjih, med drugim tudi na lokacijah: Maribor, Duplek, Ptuj, Ruše, Slovenske Konjice, Gornja Radgona, Murska Sobota, Moravske Toplice, Lendava, Ljubljana.

Vlada republike Slovenije

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice