Slika je simbolična (Foto: Jure Banfi).
V prihodnjih dneh bo vreme krojil vlažen in hladen vzhodni veter, ki bo prinašal oblake in manjše padavine. Lahko pričakujemo sneg do nižin?

V sredo bo v zahodni Sloveniji deloma jasno, drugod bo oblačno, napovedujejo vremenoslovci Agencije za okolje. Predvsem v južnih in vzhodnih krajih bodo občasno rahle padavine, po nižinah večinoma rahel dež. 

Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 3, v alpskih dolinah do -3, na Primorskem okoli 4, najvišje dnevne od 0 do 4, na Primorskem do 10 stopinj Celzija. 

V četrtek in petek bo oblačno. V notranjosti Slovenije bodo občasno rahle padavine, po nižinah deloma dež, deloma sneg. Na Primorskem bo še pihala zmerna burja.

Nad 600 metrov intenzivnejše sneženje

Po napovedih vremenoslovcev na Facebook strani Meteoinfo Slovenija bo v sredo in četrtek verjetno dovolj hladno, da bo tudi po nekaterih nižinah rahlo snežilo. 

»A ker bodo temperature pozitivne, padavine pa šibke, se bodo snežinke sproti talile, zato povsem po nižinah večinoma ni pričakovati snežne odeje,« pojasnjujejo.

Dodajajo, da bo drugače v legah nad 600 metrov nadmorske višine, kjer lahko na vzhodu Slovenije tako v sredo kot tudi v četrtek zapade od 5 do 10 centimetrov snega. 

»Zaradi dviganja hladnega in vlažnega zraka bo sneženje nekoliko intenzivnejše na območju Pohorja, Gorjancev in Kočevskega Roga, kjer se bo ob temperaturah pod ničlo in okrepljenem severovzhodnem vetru marsikje nabiralo tudi ivje,« razlagajo.

Na Primorskem se bo medtem krepila burja: »V sredo in četrtek bodo njeni najmočnejši sunki na izpostavljenih mestih v Vipavski dolini verjetno presegli hitrost sto kilometrov na uro.«

Bomo v meteorološko zimo stopili brez snežne odeje? 

Tudi v petek bo ponekod še rosilo ali rahlo snežilo, nato pa bo k nam začel dotekati nekoliko toplejši zrak in ob morebitnih manjših padavinah bo ob koncu tedna po nižinah deževalo. 

S 1. decembrom nastopi meteorološka zima. Vremenoslovci napovedujejo, da bomo v meteorološko zimo tako v večjem delu Slovenije vstopili brez snežne odeje.

»Kar pa pravzaprav ni nič nenavadnega, saj so bili tudi v preteklosti začetki decembra pogosteje zeleni kot beli,« dodajajo. 

Starejše novice