Slika je simbolična.
Električna vozila so vse bolj priljubljena, a številni ne vedo, na kaj morajo biti pravzaprav pozorni pri nakupu.

Za mnoge voznike je nakup rabljenega električnega avtomobila skok v neznano, izpostavljajo v podjetju carVertical.

Poudarili so, da lahko ob naraščajočih cenah goriva z nakupom električnega avtomobila dolgoročno prihranite. Po ocenah prihranki na letni ravni uporabniki prihranijo do tisoč evrov letno.

Ker pa so cene novih električnih avtomobilov še vedno precej visoke, je smiselno razmisliti o nakupu rabljenega vozila.

Zakaj so rabljeni električni avtomobili običajno v dobrem stanju?

»Presenetljivo je, da so rabljeni električni avtomobili pogosto v boljšem stanju kot običajna vozila, saj imajo manj gibljivih delov. Nič ni hujšega kot kupiti rabljen avtomobil in nato vložiti veliko denarja v popravilo,« so izpostavili.

A treba je biti pozoren na pomanjkljivost: zmogljivost baterije, ki zmanjšuje doseg. 

Z izboljšanjem tehnologij lahko novi električni avtomobili vozijo dlje kot njihovi predhodniki. To pomeni, da bodo ljudje, ki se odločijo za rabljen avtomobil, morda morali avto polniti pogosteje.

Večina proizvajalcev avtomobilov jamči za akumulatorje osem let ali 160.000 prevoženih kilometrov. Če je vozilo to oznako že preseglo, obstaja verjetnost, da bo zmogljivost njegove baterije v primerjavi z novim avtomobilom slabša.

Zdravje baterije je odvisno tudi od podnebja. Litij-ionske baterije, ki jih najdete v električnih vozilih, se ne obnesejo v vročem vremenu. Rabljeno vozilo iz južne Španije ima lahko manjšo zmogljivost baterije, medtem ko lahko vozilo iz Nizozemske ali Nemčije vozniku ponudi veliko boljšo zmogljivost baterije.

Avtomobilski strokovnjaki svetujejo, da preverite poročilo o stanju baterije električnega vozila, preden prodajalcu stisnete roko. Zamenjava avtomobilskega akumulatorja je draga, zato je najbolje poskrbeti, da ni izrabljen

Kako dostopne so polnilnice?

Pred nakupom električnega avtomobila je treba razmisliti o lokalni polnilni infrastrukturi. Lastniki hiš lahko električna vozila polnijo v garaži ali na dovozu, medtem ko imajo ljudje, ki živijo v stanovanjih, manj možnosti.

Večina mest nima ustrezne polnilne infrastrukture, zato je iskanje postaje lahko prav zoprno. Polnjenje rezervoarja traja le nekaj minut, polnjenje električnega vozila pa lahko traja tudi do pol dneva.

Vozniki, ki živijo ali delajo daleč od polnilnih postaj, lahko izgubijo veliko časa s čakanjem, da sej avtomobil napolni.

Nekatera podjetja že ponujajo prenosne polnilnice za električna vozila, namenjene lastnikom, ki svojih vozil ne morejo polniti doma. Vendar pa baterije polnijo le do določene stopnje, zato ti polnilniki trenutno niso ustrezna možnost.

Preverite zgodovino avtomobila

Vsak avtomobil je drugačen. Dve enaki vozili istega modela, izdelani istega leta, sta lahko v zelo različnem stanju, izpostavljajo pri carVertical.

Med dejavniki, ki jih morajo kupci upoštevati, so način vožnje, nesreče in število prevoženih kilometrov.

Vsi vozniki niso iskreni in pripravljeni razkriti vse skrivnosti svojega avtomobila. Če je bilo vozilo v nesreči, to zniža njegovo vrednost. Večina ljudi ne želi vlagati v avtomobil, ki je doživel hudo nesrečo, saj morda ni varen za vožnjo in lahko v prihodnosti povzroči mehanske težave.

Kaj pa posodabljanje programske opreme in vzdrževanje?

Električna vozila se tako kot vsi drugi sistemi redno posodabljajo s programsko opremo. Razvijalci odpravijo znane napake in uvedejo nove funkcije za izboljšanje zmogljivosti avtomobila.

Vendar pa ljudje pogosto odlagajo posodobitve, zato se neredko zgodi, da električno vozilo deluje s staro različico programske opreme. To lahko pomeni, da lastnik ni pravilno skrbel za svoje vozilo in da boste morda imeli težave v prihodnosti.

Vsi mehaniki niso usposobljeni za delo z električnimi vozili, zato je lahko iskanje zanesljivega serviserja težavno.

Strokovnjaki za električna vozila priporočajo, da se obrnete na uradne trgovce, saj ti uporabljajo originalne dele in lahko za svoje delo zagotovijo garancijo. Pred nakupom rabljenega električnega vozila lahko vozniki preverijo, ali so bila vsa popravila opravljena v uglednem avtomehaničnem servisu.

Tako kot pri vsakem rabljenem vozilu je treba tudi pri nakupu električnega vozila razmisliti o nekaterih stvareh. Če pa ima vozilo urejeno zgodovino in zdrav akumulator, se je dobro odločiti za električni pogon. Čeprav so številni vozniki še vedno skeptični glede nakupa rabljenega električnega vozila, vam ni treba skrbeti, še poudarjajo pri carVertical. 

Komentarji (4)

Surfeiter (ni preverjeno)

Kakšen električni avtomibil vendar? ... V8 in 625 PS ... če kdo želi, ga "provozam" ...

avokado (ni preverjeno)

jaz bi ga že kupil, pa me redke polnilnice odvračajo od nakupa. Pa kdo bo avto vozil vsak dan v mesto, da baterijo napolnim in čakam 3-4 ure, ter se potikam po trgovinah in bifejih, jok odpade. V stolpnici sredi parkirišč nimamo polnilnice.

pohorskisvizec

Hahaha...ne bom kupil el.avtomobil!

Petruška (ni preverjeno)

Večjega sranja kot je električni avtomobil si človek ni mogel zmislit !

Starejše novice