Šolsko ministrstvo bo danes predlagalo tudi vračanje študentov nazaj na fakultete, a z določenimi ukrepi.

Šolska ministrica Simona Kustec je na današnji vladni novinarski konferenci potrdila, da bo ministrstvo, v skladu s semaforjem, predlagalo ponovno odprtje fakultet za študente. 

Predlagali bodo, da se študenti vrnejo nazaj v predavalnice, a po hibridnem modelu. Tako bi nekaj dela potekalo na daljavo, nekaj v predavalnicah. 

Samotestiranje tudi za študente

Pogovori gredo tudi v smeri samotestiranja za študente. Samotestiranje se bo sicer najprej začelo izvajati med učenci in dijaki. Pri tem državni sekretar Franc Vindišar pove, da želijo naprej odgnati strah, ki ga imajo učenci pred samotestiranjem. 

Tako bi pri tem najprej pomagalo zdravstveno osebje, nato bodo lahko učenci in dijaki opravljali samotestiranje tudi sami doma. 

Samotestiranje pa bi lahko opravljali tudi študenti. Nekatere fakultete se še zanimajo, da bi uredilo samotestiranje študentov, tudi če se tak sklep ne sprejme na državni ravni. 

Temu bi lahko sledilo tudi samotestiranje v celotni populaciji, še doda Vindišar.

Pričakujemo novo dobavo cepiv, diplomati so prioritetna skupina

Vindišar pa je spregovoril tudi o novi dobavi cepiv Johnson & Johnson, ki lahko posegajo v cepilno strategijo. 

Tako je vlada zdaj omogočila prednostno cepljenje diplomatom. Ti bodo, po zagotovilih Vindišarja, cepljeni s cepivom, ki bo na voljo. 

Trenutno pa lahko Slovenci in Slovenke prehajamo meje tudi, če smo cepljeni s cepivom Sputnik, saj se nekateri Slovenci z dvojnim državljanstvom cepijo tudi v Srbiji z omenjenim cepivom. 

Do kitajskega cepiva se Slovenija zaenkrat še ni opredelila, zato se s tem še ne da prehajati mej. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice