Vurberk si ne zasluži pozornosti le zaradi bombe, ki so jo odkrili v letošnjem poletju. Vurberk z okolico je tudi izjemna izletniška točka.

To poletje je Vurberk vzbudil pozornost zaradi najdbe bombe iz druge svetovne vojne, a Vurberk si zasluži pozornost tudi zaradi enega izmed najlepših gradov na Štajerskem. Grad Vurberk stoji na strateško pomembnem griču nad reko Dravo.

Čeprav danes še zdaleč ne dosega veličine nekdanjega gradu, saj sta ohranjena le še renesančni utrdbeni obroč in obzidje s stolpi in vhodom z renesančnim portalom, na katerem je še viden vurberški grb s črvom ali zmajem, pa je zaradi izjemnega razgleda na Dravsko polje, Pohorje in Haloze priljubljena izletniška točka.

Pestra zgodovina vurberškega gradu

Prvič je bil grad omenjen leta 1238, ko je bil v lasti grofov Hollenburgov oziroma gospodov Vurberških. V svoji prvotni obliki je obsegal trinadstropno stanovanjsko stavbo na severu in obzidano dvorišče. Med drugo polovico 12. stoletja in drugo polovico 13. stoletja so v zahodnem delu obzidja prizidali najmanj štirinadstropni stolp.

Konec 17. stoletja so ga Herbersteini spremenili v lovski dvorec. Po prvi svetovni vojni pa je ruski Rdeči križ v gradu uredil sanatorij za pljučne bolezni, ki je deloval vse do druge svetovne vojne. Med drugo svetovno vojno je bila v njem nacistična politična šola, februarja 1945 pa so ga zavezniki med bombardiranjem hudo poškodovali. Pozneje so ruševine okoliškim prebivalcem služile kot gradbeni material, zaradi česar je danes ohranjen le še majhen del gradu, dvorišče z vhodnim portalom, del obzidja in dve manjši poslopji, ki jih je leta 1979 obnovilo vurberško turistično društvo.

Danes na gradu večinoma potekajo različne prireditve, saj na njegovem dvorišču stoji »amfiteater«. V bastiji pa so prostori turističnega društva.

Zabava na plesišču, parku ali vodi

Danes je Vurberk znan po festivalu narodnozabavne glasbe. V bližnji okolici lahko obiščete pustolovski park in se preizkusite v plezanju po treh progah z različnimi težavnostnimi stopnjami. V bližini je tudi več kot 30 označenih energetskih točk, ki jih je bolnikom priporočal že grajski zdravnik iz časa Herbersteinov. Prava uspešnica pa je Wake Park Dooplek, ki so ga letos odprli v gramoznici v Zgornjem Dupleku.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice