Letos poleti bomo avtomobilsko izposojevalnico avtomobilov dobili tudi Mariborčani. Sistem souporabe vozil v Ljubljani, je po prvem letu potrojil število avtomobilov, hkrati pa bo tudi število lokacij v prihodnje, iz začetnih 13, zraslo na skoraj 40.

Pred letom dni je v Ljubljani začel delovati sistem souporabe avtomobilov, ki zagotavlja najem električnih avtomobilov preko aplikacije na mobilnem telefonu. Čeprav je vmes storitev sistema Avant2Go začela delovati tudi že v Murski Soboto je zdaj na vidiku medkrajevna širitev.

Novost za Maribor

Ljubljana ima že nove lokacije električnih avtomobilov, po enakih postopkih najema – rezervacija, odklepanje, zaklepanje, plačilo, pa bo zdaj na voljo tudi v Mariboru. Sistem bo deloval samostojno, namenjen bo predvsem mobilnosti domačinov. Dobra stvar je v tem, da lahko avtomobil najamemo v Mariboru in ga na primer vrnemo v Ljubljani, ker so vsi avtomobili del iste aplikacije. Očitno bodo vozila skrbela tudi za medkrajevno povezovanje.

Konec leta pričakujejo že do 200 električnih avtomobilov

Vodja projekta Matej Čer pravi, da bo že z začetkom julija na voljo, kar 100 vozil. Do konca leta pa nameravajo število povečati za dvakrat toliko. Posledično se povečuje število lokacij za najem avtomobila, parkiranja.

Cene?

Enkratna registracija v sistem stane 59 evrov. Nadaljnje se uporaba avtomobila plača glede na prevoženo razdaljo in čas najema. Kilometer po dnevni tarifi, nočne so namreč občutno nižje, stane 20 centov, minuta najema pa 5 centov. Najdražji najem BMW-ja i3 stane na kilometer 30 centov in 10 centov na minuto najema.

'Free floating sistem' bo zagotavljal 500 vozil

V letu 2018 je načrtovanih že obljubljenih 500 električnih vozil. Free floating pomeni, da bi uporabnik lahko avto po najemu pustil kjerkoli in ne le na uradnih lokacijah sistema. To je prvi 'car sharing' na svetu, ki pokriva vse ravni. Število uporabnikov raste v skladno s pričakovanji.

 

Starejše novice