Napovedi niso preveč obetavne. Stroka poziva k cepljenju, saj bo edino precepljenost omogočila normalno življenje.

Pristojni v zadnjem obdobju vse glasneje svarijo pred bolj kužno delto različico koronavirusa, ki se vse bolj širi tudi pri nas. Ključen ukrep za preprečitev novega vala in ponovnega zaostrovanja ukrepov je ustrezna precepljenost.

Razširjenost delte različice po regijah

Zadnje ocene strokovnjakov na Institutu Jožefa Stefana kažejo, da delež različice delta narašča zaradi približno 60-odstotno večje kužnosti od trenutno dominantne različice alfa. Negotovosti ocene so sicer velike, a predpostavljajo, da je bil v 25. tednu delež različice delta 9-odstoten. 

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo do sedaj potrdil 134 primerov delta različice. V Pomurju je bil do julija potrjen le en primer, v Podravju pa delta različice do julija niso potrdili. 

VIR: NLZOH

Epidemija znova v porastu, četrti val že avgusta?

Po ocenah IJS epidemija narašča, vendar to verjetno še ni posledica naraščanja deleža bolj kužne različice delta, ampak izbruha med mladino od 15 do 24 let v jugovzhodni in posavski regiji. Ocenjeno efektivno reprodukcijsko število je približno R=1,1.

»Različica delta bo postala dominantna predvidoma v drugi polovici julija. Če se ne bomo do sredine avgusta dovolj precepili, se bo najkasneje takrat začel četrti val epidemije, če se ni že zdaj. Bolj ko se bomo precepili, zaželena precepljenost starejših je nad 90 odstotkov, lažje in z manj ukrepi ga bomo obvladali,« so zapisali na IJS.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Ha ha ha ha nateg se nadaljuje. Slovenceljni bratje hlapci tecite zapravit se zadnje prigarane eure k svojim vladarjem v ustasolandijo preden vam zaprejo mejo.

Joggy (nepreverjen)

Hahaha,ti si tudi tisti Slovencev,samo ka nevejs

In reply to by Default (nepreverjen)

Starejše novice