Slika je simbolična.
Evropsko sodišče za človekove pravice je danes razsodilo, da je Slovenija diskriminirala invalida Franca Toplaka, sicer Mariborčana, in Iztoka Mraka. Slovenija bo morala plačati skupno 6400 evrov odškodnine.

Sodišče je razsodilo, da mora Slovenija plačati Iztoku Mraku 3200 evrov in vsaki od hčera Franca Toplaka po 1600 evrov odškodnine ter vsakemu od njih povrniti po 1500 evrov odvetniških stroškov.

Franc Toplak je namreč leta 2019 umrl, a je družina postopek nadaljevala.

Toplak in Mrak sta pred referendumom o družinskem zakoniku leta 2015 prosila za prilagoditev volišč. Vrhovno sodišče je odločilo, da volivci nimajo pravice zahtevati prilagoditev volišča vnaprej, ampak šele po volitvah, ustavno sodišče pa je njuni ustavni pritožbi zavrglo brez obrazložitve.

Sodišče v Strasbourgu je odločilo, da ju je Slovenija diskriminirala in kršila njuno pravico do pravnega sredstva. Vsakdo ima pravico do pravnega sredstva s preventivnim učinkom, kar pomeni, da mora volivec imeti možnost vnaprej zahtevati dostopno volišče, je v razsodbi zapisalo sodišče.

»To je evropska zaušnica vrhovnemu in ustavnemu sodišču«

Evropsko sodišče ni ugotovilo diskriminacije pri prilagoditvi stavb in volišč. Sodišče je upoštevalo, da je volilna komisija na Toplakove prošnje izboljšala dostopnost, v neprilagoditvi notranjosti volišč in v tem, da je uporabnik invalidskega vozička moral zunaj čakati in vstopiti skozi zadnji vhod, pa ni ugotovilo kršitve Evropske konvencije o človekovih pravicah.

»Po petnajstih letih zaprtih vrat slovenskih sodišč je sodišče v Strasbourgu potrdilo, da morajo biti invalidu vrata sodišča odprta že pred glasovanjem. To je evropska zaušnica vrhovnemu in ustavnemu sodišču, ne volilni komisiji,« je razsodbo komentiral profesor prava na Alma Mater Europaea Jurij Toplak

Odvetnik Slavko Vesenjak, ki je zastopal oba pritožnika, je ocenil, da je sodba pomembna tudi, ker je sodišče prvič razširilo svojo pristojnost na referendume.

»Doslej se z referendumskimi spori ni ukvarjalo in je vsakič pojasnilo, da se omejuje na parlamentarne volitve,« je pojasnil.

Komentarji (1)

Bogdan (ni preverjeno)

Koluma B.M.Turka razgalja naše ustavno jugosodišče nobenega zanikanja karje gospod izpostavil niti predsetnik sodišča seneoglasi nam vladajo jugosi Majster seobrača v grobu ideologija brez Boga samo dedka mraza ima.

Starejše novice