Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je Slovenija že zakorakala v tretji val. Tako je opaziti močno povečanje števila okužb kot tudi števila hospitalizacij.

Vlada je na včerajšnji seji podaljšala veljavnost nekaterih že sprejetih odlokov, na primer odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom, podaljšuje se odlok o namestitvi razpršilnikov v večstanovanjskih stavbah in tudi odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja.

Po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja je Slovenija že krepko zakorakala v tretji val epidemije novega koronavirusa, število okužb namreč vztrajno narašča, kot narašča tudi število sprejemov v bolnišnice, pri čemer bolnišnice poročajo tudi o povečanju števila mladih oseb, ki potrebujejo intenzivno nego.

Cepiva niso več starostno omejena

Vlada je na včerajšnji seji sprejela četrto verzijo nacionalne strategije cepljenja proti koronavirusu. Kot izpostavlja Poklukar je bilo v Sloveniji do tega tedna skupno s prvim odmerkom cepljenih 185.682 posameznikov, z drugim pa 103.757 posameznikov. Tako naj bi ti podatki Slovenijo umeščali v prvo polovico najbolj precepljenih držav v Evropi.

V prvem delu strategije je po novem navedeno, da morajo vsi izvajalci cepljenja zraven vseh podatkov o kandidatu cepljenja navesti tudi kategorijo v katero je posameznik uvrščen glede na prioritetno skupino. V drugem delu so v strategijo zraven že obstoječih cepiv dodali tudi cepivo proizvajalca Johnson&Johnson, ki prihaja v Slovenijo v drugi polovici aprila.

Pri cepivih so odpravili tudi starostne omejitve, na primer cepivo proizvajalca AstraZeneca tako ni več namenjeno izključno mlajšim od 65 let temveč se lahko z omenjenim cepivom cepijo vse starostne skupine. Nekoliko so se spremenile tudi prioritetne skupine za cepljenje, dodala se je skupina policistov, ki delajo v tujini na misijah in udeleženci olimpijskih in paraolimpijskih iger. 

Podaljšanje omejitve gibanja v nočnem času

Za obvladovanje epidemije je vlada včeraj tri regije obarvala rdeče, obalno-kraško, goriško in koroško regijo. Prehajanje med omenjenimi regijami po novem ne bo več mogoče. V rumenih regijah ostajajo odprte terase gostiln, saj te naj ne bi doprinašale k povečanemu številu okužb.

Zaradi podaljševanja dneva pa je prišlo tudi do spremembe omejitve gibanja v nočnem času in sicer bo ta po novem veljala od 22. ure zvečer do 5. ure zjutraj. Hkrati je vlada spremenila določbo, da je vstop v državo možen le z negativnim PCR testom, prav tako se lahko karantena prekine samo z negativnim PCR testom. Vse nove spremembe stopijo v veljavo z jutrišnjim dnem

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jager 59 (nepreverjen)

Kdaj je bil konec drugega vala? Samo vprašam, ku nisn vidu avionov letet po luftu...

pohorskisvizec (nepreverjen)

A smo že v 3 valu? Za 1 smo že na Marsu!

dd (nepreverjen)

KDO SO TO "MLAJŠI PACIENTI" IN KOLIKO JIH JE, A 72 LETNIKI NAMESTO OBIČAJNIH 82 LETNIKOV?? POVEJTE TOČNO S ŠTEVILKAMI KDO IN KOLIKO AL PA ODJEBITE IN SPLOH NE DAVAJTE NEKIH IZJAV MANIPULATORJI

pohorskisvizec (nepreverjen)

Huh, dd. tebi se slabša stanje, na urgenco idi....brez napotnice!

jezniObčan (nepreverjen)

a je tebi bik v glavoj se sprdnuo
da si tak fuknjeni

In reply to by pohorskisvizec (nepreverjen)

pohorskisvizec (nepreverjen)

Jezni, si ti videl bika sploh, da nisi ti bik, po horoskopu?

mislimmmm (nepreverjen)

bolnice so prazne ... zakaj lažete? ste plačani?

čarni vrag (nepreverjen)

Doktori si hudo želijo tretji val. Dvojne plače

Ragnar The King (nepreverjen)

Idioti lažnivi!!!!!

Starejše novice